ŠEST AKUSTIČNIH ZONA U BEOGRADU: Određene granične dozvoljene vrednosti buke za svako područje

G. N.

04. 01. 2022. u 15:33

USVAJANjEM Odluke o određivanju akustičkih zona u Beogradu na poslednjoj Sednici Skupštine grada, rešeno je pitanje dozvoljenog nivoa buke u našoj prestonici. Zoniranje je rađeno u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP, Institutom za ispitivanje materijala AD i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

ШЕСТ АКУСТИЧНИХ ЗОНА У БЕОГРАДУ: Одређене граничне дозвољене вредности буке за свако подручје

Foto I. Marinković

Prema rečima gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića, naučnim metodama, na osnovu rezultata monitoringa buke na teritoriji gradskih opština, potom saobraćaja, gustine naseljenosti, te evidentiranja svih osetljivih objekata na teritoriji Beograda, a identifikovano ih je ukupno 1.696, utvrđeni svi izvori buke i određene granične dozvoljene vrednosti buke za svaku zonu.

- Ceo postupak izveden je stručno i sistemski, trajao je oko godinu dana. Dozvoljena vrednost buke nikako ne može biti ista u privrednoj, zoni za odmor ili pak u krugu bolnice. Dakle, suština ovog posla je da su zone sada jasno određene, unete u kartu i inspektor na terenu znaće tačnu vrednost dozvoljene buke za određenu zonu i imaće jasnu sliku o tome da li su propisani parametri prekršeni - rekao je Radojičić.

Ovo će znatno olakšati i sprovođenje Zakona o buci koji, između ostalog, omogućava da komunalni milicionari izmere nivo buke meračima buke, takozvanim "fonometrima" na licu mesta i da naplate kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisnog nivoa buke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili