I PORED SVOG STANA SKONČALA NA ULICI: Smrt Stojanke Krnetić (82) posle prebijanja pokreće pitanje odgovornosti

Š. Marović

11. 12. 2021. u 07:52

VREMEŠNA Stojanka Krnetić (82) iz novobeogradskog Bloka 45, koja je pre dve večeri preminula u KBC "Zemun" pošto su je prebili zasad nepoznati napadači, godinama je živela na ulici i spavala kod prodavnice u centru ovog naselja.

И ПОРЕД СВОГ СТАНА  СКОНЧАЛА НА УЛИЦИ: Смрт Стојанке Крнетић (82) после пребијања покреће питање одговорности

Deo Bloka 45, Foto google maps

Ona je posedovala stan u Nehruovoj ulici 174, ali je godinama bila dementna i, kako kažu za "Novosti" u Centru za socijalni rad, odbijala bilo kakav vid pomoći. Socijalni radnik Mirjana Veljović ističe, za "Novosti", da je u ovom slučaju zakazao zdravstveni sistem.

Prema rečima stanara ovog dela prestonice, baku su često tukli obesni mladići, zbog čega je i tragično nastradala 9. decembra.

- Jadna žena stalno je spavala kod prodavnice u Bloku 45, na hladnoći i zimi, a često su je napadali tinejdžeri - ističe stanarka ovog dela grada.

- Otišla sam u sredu uveče da posetim Stojanku, posle navoda da je neko digao ruku na nju i zatekla je iza frižidera, sa najlonom preko lica koji je bezuspešno pokušavala da skine. Imala je spuštene pantalone, bez jakne, bila je u teškim bolovima i mukama. Ona je, inače, često padala i bila dezorijentisana.

Policija je izašla na teren i istakla da se treba obratiti Centru za socijalni rad. Potom je stiglo i vozilo Hitne pomoći, koje je baku Stojanku odvezlo u KBC "Zemun", gde je starica nešto kasnije preminula.

Stojanka Krnetić, Foto Fejsbuk

Predsednica sindikata zaposlenih u socijalnij zaštiti Mirjana Veljović načelno kaže, za "Novosti", da je u ovom slučaju prvenstveno zakazao zdravstveni sistem.

- Ona je bila dementna i izabrala je takav način života, ne može niko da se drži na silu ukoliko to ne želi - ističe naša sagovornica.

- Ipak, u ovom slučaju svoj posao nisu do kraja obavile zdravstvene ustanove gde je baka nekoliko puta bila zbrinuta. Trebalo je da dostave izveštaj Centru za socijalni rad, koji bi nakon toga procenio da li je Stojanki potreban nadzor 24 sata.

Stojanka Krnetić, Foto Fejsbuk

Kako su za "Novosti" istakli u Gradskom centru za socijalni rad, radnici Odeljenja Novi Beograd su "intenzivno radili na rešavanju problema zbrinjavanja bake Stojanke".

- S obzirom na to da je za pružanje bilo koje vrste pomoći i podrške potreban pristanak korisnika, ona je odbijala svaki vid saradnje, pokušaja zbrinjavanja i intervencije stručnih radnika, ali i saradnju sa predstavnicima zdravstevnih ustanova, policije, komunalne milicije sa kojim je centar bio u svakodnevnom kontaktu - kažu oni za naš list.

- Zbog načina života, godina starosti, brojnih zdravstvenih problema, njoj je prvenstveno bila potrebna zdravstevna zaštita. Više puta je zbrinjavana, ali je bez saglasnosti i znanja lekara napuštala te ustanove. Poslednji put je zajedničkom intervencijom policije, Hitne pomoći i centra zbrinuta ove nedelje, pre nego što je i preminula.

Nesrećna žena nije bila korisnik novčane socijalne pomoći, imala je penziju i stan.

POSLEDNjI PUT POSTUPALI 2019.

IZ Sekretarijata za poslove komunalne milicije navode da su u ovom slučaju poslednji put postupali 29. novembra 2019. godine, po prijavi građana. Prijava se odnosila na ženu koja donosi kartonske kutije kod broja 192. Patrola je tada zatekla Stojanku koja je navela da tu boravi i spava, te da ima stan u ulazu broj 174, iz koga su je, kako je rekla, izbacile komšije. Patrola je naknadnim obilaskom zgrade utvrdila da se na spisku stanara u navedenom ulazu, u stanu broj 22, nalazi ime Stojanke Krnetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)