IMENA PALIH BORACA PONOVO ĆE SE VIDETI: Zavod za zaštitu spomenika obnoviće Groblje oslobodiocima Beograda

J. DINČIĆ

08. 11. 2021. u 11:14

ZA OSLOBOĐENjE Beograda od nemačke okupacije život je dalo 2.000 boraca čija imena su danas nevidljiva za sve posetioce groblja na uglu Preradovićeve i Ruzveltove ulice. Nadgrobne ploče, na večnom počivalištu crvenoarmejaca i vojnika Jugoslovenske narodne armije, potpuno su izbledele dok se imena i prezimena palih boraca jedva naziru.

ИМЕНА ПАЛИХ БОРАЦА ПОНОВО ЋЕ СЕ ВИДЕТИ: Завод за заштиту споменика обновиће Гробље ослободиоцима Београда

Foto N. Skenderija

Kako bi se ovaj problem rešio, Zavod za zaštitu spomenika je pre dve godiine uradio projekat za sanaciju i restauraciju koji će se obavljati u dve faze. Međutim, početak obnove je zasad još uvek neizvestan jer nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, na Groblju oslobodilaca Beograda 1944, kao zajednički vlasnici su upisani Grad i Republika Srbija, a kao korisnici četvoro privatnih lica. Nadležni se ipak nadaju da će se sa radovima koje finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čija je ukupna vrednost 48 miliona dinara, početi do kraja godine.

- Prva faza podrazumeva sanaciju i restauraciju oštećenog ogradnog zida prema Jevrejskom groblju, obnovu trase ograde duž Preradovićeve ulice i obodne ograde od žičane mreže - objašnjavaju nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika. - U ovoj fazi predviđeno je i sređivanje svih nadgrobnih ploča sa uklesanim imenima sahranjenih boraca NOV i Crvene armije, zajedno sa obnovom ostalih oštećenih kamenih elemenata partera i skulpture "Crvenoarmejac".

Druga faza obuhvatiće sanaciju i restauraciju uleglog i oštećenog zastora ulaznog platoa popločanog masivnim pločama i skulpture "Borca na večnoj straži" kao i "umivanje" spoljnog i unutrašnjeg lica monumentalnog ulaznog zida.

Foto N. Skenderija

Groblje oslobodilaca Beograda je otvoreno 20. oktobra 1954. i predstavlja prvi memorijalni kompleks uređen u prestonici posle Drugog svetskog rata. Izveden je po projektu arhitekte Branka Bona i projektu hortikulture inženjera Aleksandra Krstića. Skulptura "Borca na večnoj straži" i reljefi na monumentalnoj ulaznoj kapiji delo su vajara Radete Stankovića. Figuru "Crvenoarmejac" u kompleksu izradio je vajar Antun Augustinčić.

VEČNA VATRA UPALjENA 2019.

NA Spomen-groblju oslobodilaca Beograda "Večna vatra" upaljena je 15. decembra 2019. godine u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, tokom njegove posete Beogradu. Oskrnavljena je prošle godine kada su nepoznati počinioci, koji su u međuvremenu uhapšeni, plamen ugasili i farbom na njemu napisali "Oslobodioci? Ne, nikada" i precrtali srp i čekić.

Reakcijom gradskih službi i JKP "Pogrebne usluge" spomenik je očišćen, a zbog oštećenja koja su naneta gasnim instalacijama gorionik odakle je tinjao večni plamen popravljen je tek početkom ove godine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)