BISERI PRIRODE U CENTRU I NA LEVOJ OBALI DUNAVA: Ministarstvo za zaštitu životne sredine razmatra studiju o zaštiti sprudova

Anica Klisurić

22. 10. 2021. u 13:10

MIOCENSKI sprud "Tašmajdan" i Forland (zemljište između nasipa i reke) leve obale Dunava uskoro bi mogli da dobiju status zaštićenog područja.

БИСЕРИ ПРИРОДЕ У ЦЕНТРУ И НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДУНАВА: Министарство за заштиту животне средине разматра студију о заштити спрудова

Foto Grad Beograd

Nacrti odluka kojima su definisani razlozi koji novi status daju baš ovim područjima na teritoriji Grada Beograda, trenutno se nalaze u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

U prestonici se pod zaštitom nalazi više od 40 područja, a u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine očekuju da će se na ovu listu uskoro upisati sprud i forland.

Foto Grad Beograd

Foto Grad Beograd

Miocenski sprud u blizini Tašmajdanskog parka privlači pažnju svih koji prošetaju Aberdarevom ulicom ili sede na tribinama "Taša". "Stena" koja se nadvija nad stadionom i čuva ga, predstavlja jedinstveni geološki primer nastao kao sprud od crvenih kolonijalnih algi, korala foraminifera i kolonijalnih životinja. Jedinstveni beogradski sprud ima naučni i kulturno-istorijski značaj, a sve ovo su bili razlozi da Zavod za zaštitu prirode Srbije izradi studiju za zaštitu ovog područja.

- Miocenski sprud "Tašmajdan" predstavlja značajan deo urbanog tkiva - navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Krečnjaci Tašmajdana sadrže fosilnu faunu, koja je bila predmet izučavanja velikog broja geologa, i tu se ogleda njegova naučna i geološka vrednost. Skupština opštine Palilula 1968. godine donela je Rešenje o stavljanju ovog lokaliteta pod zaštitu. Novi akt bi u potpunosti omogućio očuvanje ovog retkog prirodnog dobra.

U našem gradu "krije" se još jedan prirodni biser. Teritoriju od 1.885 hektara, koja je jedno od najvećih plavnih područja u centralnoj Srbiji, zauzima i forland leve obale Dunava. Tu se skrivaju ritovi, ade, plavne šume, mnogobrojna staništa biljaka i životinja. Ovo je prostor u kome stanuje orao belorepan, ptice močvarice, ribe, ali predstavlja i reproduktivni centar vodozemaca i gmizavaca.

Foto Grad Beograd

- Ovo bi bilo drugo područje po veličini u Beogradu, koje bi se našlo pod zaštitom - navode u Sekretarijatu.

Ilustracija V. N.

- Odlukom o proglašenju definišu se aktivnosti koje se zabranjuju, kao i one koje se mogu ograničeno sprovoditi na zaštićenom području u skladu sa predviđenim režimima zaštite.

Ilustracija V. N.

Za upravljača forlandom predloženo je JP "Srbijašume". Oni bi bili u obavezi da izrade plan upravljanja u narednih deset godina, ali i da na godišnjem nivou izrađuje program upravljanja. Ovo su pravila za skoro sva zaštićena područja. Predviđeno je da se oformi i čuvarska služba, koja bi brinula o ovoj teritoriji.

Foto Grad Beograd

Kako navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ako se pogleda kroz dosadašnju praksu, stavljanje određenog područja pod zaštitu donosi mnoge prednosti. Određuju se granice i upravljač, formiraju se čuvarske službe koje dodatno brinu o izuzetnim gradskim celinama. Obezbeđuju se sredstva iz budžeta Grada za realizaciju neophodnih godišnjih programa, unapređuje se, promoviše i razvija. O svim ovim važnim gradskim tačkama dodatno brine i Zavod za zaštitu prirode Srbije, koji daje mišljenje o svim radovima u zaštićenom području.

Foto Grad Beograd

Lesni profili u Batajnici

JEDINSTVENE geološke karakteristike i značaj krase i dva lesna profila u Batajnici i Zemunu. Lesni profil Kapela u Batajnici stavljen je pod zaštitu 2014. godine, godinu dana pre njega u Zemunu takođe je zaštićen lesni profil.

Foto Grad Beograd

Pod zaštitom 40 spomenika prirode

SKUPŠTINA grada Beograda je u periodu od 1993. do 2021. godine donela posebna rešenja o proglašenju zaštićenih prirodnih dobara i područja na teritoriji prestonice.

U tom periodu prepoznato je i stavljeno pod zaštitu 40 spomenika prirode, tri predela izuzetnih odlika i dva staništa. Izradu studije, organizovanje procesa javnog uvida i izbor upravljača obavljaju zajedničkim snagama Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Među spomenicima prirode na području grada su Veliko ratno ostrvo, Topčiderski, Akademski i Pionirski park, Zvezdarska šuma, Miljakovačka šuma, Botanička bašta Jevremovac, Bojčinska šuma...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri