TOPILI OTPAD BEZ DOZVOLE: Sekretarijat za zaštitu životne sredine odbio zahtev livnice "Most"

A. VOJINOVIĆ

20. 10. 2021. u 08:51

LIVNICA "Most eksport-import d. o. o." koja već nekoliko godina posluje u centru Barajeva, i zbog čijeg rada sedmicama unazad protestuju žitelji ove opštine, jer prema njihovim tvrdnjama zagađuje okolinu, neće više moći da se bavi topljenjem i preradom otpada!

ТОПИЛИ ОТПАД  БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Секретаријат за заштиту животне средине одбио захтев ливнице Мост

Slobodan Adamović, Foto A. Stevanović Živković

Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine odbio je zahtev ove firme za odlučivanje o potrebi procene uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu postrojenja za upravljanje otpadom kao neosnovan.

Predsednik Gradske opštine Barajevo ovim povodom istakao je da je zadovoljan što je posle više od tri godine borbe i pritisaka koje trpi u poslednje vreme i činjenice da uprava nije imala nadležnost da preduzima mere kojima bi sprečila rad livnice došlo do pozitivnog rešenja ovog problema. On je za "Novosti", ispričao je Opština prvo poslala nadležnom sekretarijatu sve podatke koje su im zatražili, ali da je on Gradskoj upravi prosledio još jedan dopis.

- U tom dopisu sam izrazio svoje mišljenje da sam izričito protiv da livnica "Most" dobije dozvolu za rad - kaže Adamović, za naš list. - Učinio sam to zbog svoje dece, ali i svih naših građana, jer ne želim da bilo šta ugrozi njihovo zdravlje i našu okolinu.

Prema mojim saznanjima, koja nisu potvrđena, ova firma nije dobila dozvolu za topljenje, već samo za skladištenje. Ona traje do sledeće godine.

Prema rečima prvog čoveka Barajeva, opština će u narednim danima poslati inspekciju u ovu firmu koja će proveravati da li "Most" poštuje pravila. Kako nam je rekao, oni su, iako nemaju dozvole, radili i posle 17.00 sati, noću, ali i vikendom.

Zgrada Opštine Barajevo, Foto Udruženje Eko Barajevo

Članovi Inicijative "Eko Barajevo" za naš list, kažu da je dobra vest što je zahtev livnice odbijen, ali s druge strane kažu da to ne menja činjenicu da su radili bez dozvole i zagađivali okolinu u prethodne tri godine.

- Dobra stvar je što je opština shvatila da ovako više neće moći - kažu nam aktivisti.

- Međutim, postavlja se pitanje kako su godinama unazad mogli da tope aluminijum i zagađuju? Radili su i u noćnoj smeni, vikednom... Oni će i dalje nastaviti da rade pošto imaju dozvolu za skladištenje. Videćemo na koji način će poslovati u narednom periodu.

"Junirisk" na meti građana

ČLANOVI inicijative "Eko Barajevo" i žitelji ove opštine nedavno su se pobunili protiv firme "Junirisk" koja se bavi preradom opasnog i neopasnog otpada. Oni negoduju zbog planirane obrade velike količine otpada koja će, kako su u više navrata isticali, negativno uticati na zdravlje građana i životnu sredinu u prostorijama bivše fabrike IKL u Barajevu gde trenutno posluje ova kompanija.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju