IZOLACIJA 50 EVRA PO KVADRATU: Novi zakon o buci obavezuje prestoničke ugostitelje na dodatna ulaganja

M. STANOJKOVIĆ

15. 10. 2021. u 08:51

NOVI Zakon o zaštiti od buke, koji je nedavno stupio na snagu, trebalo bi da komunalne milicionare "potera" u češću kontrolu ugositeljskih objekata i to od 20. oktobra. Da bi se stvorili uslovi da mogu da mere buku na terenu, moraće da nabave fonometre, kao i da budu akreditovani za ovu vrstu poslova. A ako kafedžije žele da veče u lokalu s muzikom prođe vez prijava, moraće da ugrade zvučnu izolaciju, što će im stvoriti dodatni trošak.

ИЗОЛАЦИЈА 50 ЕВРА ПО КВАДРАТУ: Нови закон о буци обавезује престоничке угоститеље на додатна улагања

Foto P. Milošević

Kvadrat akustične zaštite objekta među prestoničkim firmama kreće se od 50 do 60 evra, što znači da bi za lokal od 100 kvadrata trošak bio između 5.000 i 6.000 evra.

Interesovanje za mere zaštite postoji, ali ipak nedovoljno. Kako navode u jednoj prestoničkoj firmi koja se bavi ovom vrstom posla, već su u pojedine lokale u Beogradu radili zaštitu od buke. Cenu diktira materijal koji se ugrađuje, a za rad na 10 kvadrata potrebno je oko dva dana.

- Pre samih radova, izlazak na teren i konsultacija o zaštiti od buke košta oko 5.000 dinara - navode u jednoj od firmi koje se bave zaštitom od buke i dodaju da je za izradu elaborata potrebno izdvojiti 200 evra. Poznavaoci posla kažu da vlasnici često urade elaborat i onda se predomisle kad vide koliko će sve to da ih košta.

Kako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije najavio, komunalni milicionari trebalo bi da krenu u rigorozne kontrole 20. oktobra. Prema njegovim rečima, sad je poslednji trenurak da ugostitelji ulože novac u mere zaštite od buke.

Ipak, na koji način će se tačno ta kontrola obavljati, da li milicionari već imaju "crnu" listu pa će ići redom ili će čekati prijave građana, od Sekretarijata za poslove komunalne milicije nismo dobili precizan odgovor. S obzirom na to da svaki milicionar treba da ima fonometar kojim će moći da meri buku odmah po izlasku na teren, pokušali smo da saznamo i da li je planirana nabavka ovih uređaja za merenje buke.

- Sekretarijat za opšte poslove obavlja poslove koji se odnose na nabavke, pa se možete obratiti njima - navode u nadležnom sekretarijatu. - Mi se prema prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, kao i zavisno od obaveza koje imamo u drugim oblastima delovanjam, svakodnevno izlazmo na teren po prijavama sugrađana, kao i samostalnim postupanjem. To ćemo svakako učiniti i u oblasti zaštite životne sredine od buke.

Ipak, da bi osim firmi koje ispunjavaju uslove, i komunalci mogli da mere buku, osim uređaja za merenje, organ jedinice lokalne samouprave u kom je zaposlen mora da poseduje akreditaciju.

- U skladu sa posebnim zakonom čime se priznaje i verifikuje da komunalni milicionari ispunjavaju eksplicitno specifikovane standarde za merenje buke - navode u komunalnoj miliciji. - Ministar bliže propisuje uslove koje treba da ispuni komunalni milicionar.

PRIJEM NOVIH 97 SLUŽBENIKA

NADLEŽNI sekretarijat je početkom avgusta raspisao konkurs za prijem 97 novih komunalnih milicionara. Na Starom gradu i Vračaru 13 novih radnih mesta, na Savskom vencu i Voždovcu 15 mesta, na Paliluli devet, a u Grockoj i Zvezdari tri.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)