POMOĆ SAMO ŽITELJIMA PALILULE: Sufinansiranje energetske efikasnosti, umesto u celom gradu, na jednoj opštini

M. STANOJKOVIĆ

05. 10. 2021. u 07:52

NOVČANA sredstva za zamenu prozora i vrata ili radove na fasadi u prestonici će moći da očekuju samo građani Palilule.

ПОМОЋ САМО ЖИТЕЉИМА ПАЛИЛУЛЕ: Суфинансирање енергетске ефикасности, уместо у целом граду, на једној општини

Foto V. Danilov

Zbog ograničenog budžeta od 20 miliona dinara za sufinansiranje radova na poboljšanju energetske efikasnosti, Grad je procenio da je pomenuta opština najugroženija, a konkurs za firme koje će obavljati ovaj posao biće raspisan do kraja nedelje.

Kako za "Novosti" navode u Sekretarijatu za energetiku, Palilula je izabrana shodno izveštaju o sprovedenom postupku rangiranja opština po prioritetima za realizaciju mera energetske efikasnosti.

- Izveštaj je urađen na osnovu energetske tipologije zgrada sa specifičnostima po opštinama - navode u Sekretarijatu za energetiku.

- Palilula je označena kao najugroženija kada je reč o stanju i potrebi za energetskom sanacijom. Formirana je komisija koja će sprovoditi ceo postupak. Trenutno je u postupku usvajanje javnog poziva za privredne subjekte. A očekuje se da bude raspisan u narednih sedam dana.

Tek pošto bude objavljen konkurs za firme, a potom, bude napravljena selekcija, odnosno odabir privrednih subjekata, očekuje se da bude raspisan i konkurs za građanstvo.

- Na koji način će se prijavljivanje Palilulaca obavljati biće poznato u narednim danima. O uslovima konkursa biće blagovremeno obavešteni - navode u Gradskoj upravi.

PROJEKTI Grad će se za pomoć obratiti nadležnom ministarstvu, Foto N. Fifić

S obzirom na to da su zbog toga što je ovo pilot-projekat, ostale opštine ostale uskraćene za sredstva, Grad planira da predloži Ministarstvu rudarstva i energetike da zajedno opredele značajniji budžet. Na taj način će i ostalih 16 opština dobiti sredstva za realizaciju ovog projekta.

Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike Beograd je dobio 10 miliona dinara, koliko je bio najviši opredeljei iznos. S obzirom na to da je reč o nedovoljnom iznosu za grad sa tolikim brojem stanovnika, Grad je na tu svotu dodao još 10 miliona dinara. Nišu, Majdanpeku, Staroj Pazovi, koji imaju mnogo manji broj stanovnika, pripao je isti iznos od 10 miliona dinara.

GRAD DAJE 50 ODSTO NOVCA

GRAD, odnosno u ovom slučaju Opština Palilula, neće finansirati celokupne radove na domovima sugrađana. Od ukupne cene radove, 50 odsto će dobiti konkursom, a ostatak će sami finansirati. Prema gruboj računici, za stan od 60 kvadrata, u proseku, za zamenu stolarije potrebno od 1.000 do 2.000 evra, a izolacije oko 1.500 evra.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić