IZA NJIVA I FABRIKA ZIDAĆE ZGRADE? Izgradnja stambene zone između Pančevačkog puta i železničke pruge

A. Z. KLISURIĆ

04. 10. 2021. u 13:13

IZMEĐU Pančevačkog puta, spoljne magistralne tangente i železničke pruge koja povezuje Beograd i Pančevo, mogla bi da "nikne" nova privredno-stambena zona.

ИЗА ЊИВА И ФАБРИКА ЗИДАЋЕ ЗГРАДЕ? Изградњa стамбене зоне између Панчевачког пута и железничке пруге

Foto: Printskrin

Inicijativu za izradu plana koji je trenutno na ranom javnom uvidu, kojim je obuhvaćen prostor od 294 hektara, dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju. Kako se navodi u dokumentaciji, na ovom prostoru moglo bi da se naseli 7.600 stanovnika, a bile bi izgrađene i tri obrazovne ustanove.

Na ovom području trenutno najveći deo zemljišta zauzimaju poljoprivredne površine.

Njive se prostiru na površini većoj od sto hektara. U granicama plana ima stambenih i komercijalnih objekta koji se mahom nalaze uz Pančevački put. Postojeća privredna zona zauzima blizu 40 hektara, u sklopu koje se nalazi "Hidrotehnika - Hidroenergetika", ITS Balkan, Rafinerija nafte NIS, "Aero Balkan" i "Jugohemija".

- Na ovom području ima šuma, vodenih i zelenih površina. Planirano je da se očuva šumsko zemljište - navodi se u dokumentaciji.

- Bile bi dodate nove javne zelene površine, tačnije zaštitni javni pojasevi neposredno uz saobraćajnicu i železničku prugu. U planu su i zeleni pojasevi i koridori kao veza sa zaštićenim područjima i Dunavom.

Kako se navodi u dokumentu, procenjuje se da bi na ovom prostoru između prestonice i Pančeva moglo da se izgradi 2.620 domova za nove stanovnike, a procenjuje se da bi bilo čak 5.000 zaposlenih. S obzirom na to da u blizini nema obrazovnih ustanova, ovde bi mogle da se izgrade dve predškolske ustanove i jedna osmoletka.

- Potrebno je smestiti 760 dece školskog uzrasta i to je planirano u sklopu jednog objekta - navodi se u planu.

- Za 558 mališana predškolskog uzrasta bila bi obezbeđena dva objekta u koje bi moglo da se rasporedi po 270 dece. Što se tiče ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, mogle bi da budu planirane kao prateći sadržaji u okviru zone stanovanja.

Ilustracija V. N.

Površina za stanovanje bi zauzela 93 hektara, za komercijalne sadržaje bilo bi izdvojeno skoro 30. Planirano je da privredna zona bude jedna celina. Ovde bi mogli jednog dana da osvanu i privredni parkovi, koji bi oko sebe imali zelenu zonu.

Javni uvid do 11. oktobra

OVAJ plan će biti na ranom javnom uvidu do 11. oktobra u zgradi Gradske uprave.

Informacije o predloženim rešenjima zainteresovani građani će dobijati utorkom i četvrtkom u periodu od 12 do 18 sati. Oni koji budu imali primedbe moći će da ih upute na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove dok traje rani javni uvid.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)