TRETMAN OTPADA NA 200 METARA OD KUĆA: Članovi inicijative "EKO Barajevo" zabrinuti zbog dolaska firme "Junirisk"

Ana Vojinović

24. 09. 2021. u 08:51

ŽITELjI Barajeva okupljeni oko inicijative "Eko Barajevo" upozorili su javnost da bi obrada velike količine opasnog otpada kojom u narednom periodu planira da se bavi firma "Junirisk" u bivšoj fabrici IKL mogla negativno da utiče na zdravlje građana i životnu sredinu!

ТРЕТМАН ОТПАДА НА 200 МЕТАРА ОД КУЋА: Чланови иницијативе ЕКО Барајево забринути због доласка фирме Јунириск

ZAŠTITA Radnici "Juniriska", Foto Privatna arhiva

Članovi ovog udruženja navode da ova firma, čije je poslovanje u Rakovici godinama uznemiravalo stanovnike ove opštine, sada namerava da se bavi tretmanom opasnih materija u njihovom komšiluku, i to u sedam puta većoj količini nego u Rakovici! S druge strane, iz "Juniriska" tvrde da njihova kompanija tokom zbrinjavanja otpada koristi posebnu tehnologiju koja ne ugrožava životnu sredinu.

Kako za naš list navode članovi inicijative "Eko Barajevo", oni su nedavno osnovali udruženje kako bi alarmirali nadležne da ne dozvole "Junirisku" da započne sa tretmanom opasnog otpada u njihovom mestu i tako ugroze zdravlje stanovništva i okolinu:

- Oni trenutno čekaju dozvolu od Ministarstva zaštite životne sredine za početak rada postrojenja za uništavanje opasnog i neopasnog otpada u bivšoj fabrici IKL, koju su kupili pre četiri godine. Prema našim saznanjima, oni su tražili dozvolu za tretman 27.000 tona otpada godišnje, što je sedam puta više nego u Rakovici, gde je bilo 4.500 tona. A takođe, reč je i od 306 vrsta različitog opasnog otpada! Oterali su ih iz Rakovice i prebacili "preko brda", kod nas.

OBAVEŠTENjE Članovi inicijative edukuju Barajevce, Foto Privatna arhiva

Kako su nam rekli, prve kuće nalaze se na 200 metara od fabrike, neke se naslanjaju i na ogradu, dok su 900 metara od postrojenja dva vrtića, dve osnovne i jedna srednja škola, Dom zdravlja i starački dom. Oni su nekoliko puta slali dopise resornom ministarstvu sa dugačkom listom prigovora, ali su nadležni na njihove apele, kažu, ostali nemi. Ni razgovori sa rukovodstvom opštine Barajevo nisu pomogli.

- Opštine Kovačica i Rakovica godinama su se bunile protiv rada ove firme. Mi smo izgleda jedina lokalna samouprava koja nema ništa protiv "Juniriska" - oštri su aktivisti.

Generalni direktor "Juniriska" Vladimir Matović, za "Novosti", kaže da su netačni navodi da je kompaniji otkazano gostoprimstvo u Rakovici, kao i da su u Barajevo prešli, jer im je istekla dozvola za rad, koju nisu hteli da produže.

- "Junirisk" se bavi tretmanom industrijskog otpada od 2003. Prvo postrojenje bilo je u Bačkoj Palanci da bi se nakon završetka posla dekontaminacije lokacije bivšeg DMB-a u Rakovici lociralo na tom mestu zakupljujući prostor na kome je firma obavljala svoju delatnost. Istekom dozvole za tretman otpada (21. 3. 2021) "Junirisk" prestaje sa aktivnostima u Rakovici i prelazi u Barajevo, i za te potrebe ishoduje dozvolu. Dozvola za rad izdaje se na određeni period i važi za konkretnu lokaciju gde se firma nalazi.

Prema rečima našeg sagovornika, za ove potrebe pre četiri godine su kupili bivšu fabriku IKL u Barajevu gde su uz odobrenje institucija započeli svoju osnovnu delatnost posle traženja dozvole 22. jula 2021.

Kada je reč o velikoj količini otpada zbog koje su zabrinuti Barajevci, Matović kaže da iako imaju dozvole od nadležnih za određene tipove otpada, to ne znači da će do njihovog tretmana i doći, kao i da projektovani kapacitet od 27.000 tona u stvari predstavlja podatak koliko je postrojenje hipotetički sposobno da obradi otpada.

- "Junirisk" se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog industrijskog otpada patentiranom tehnologijom koja opasan otpad prevodi u neopasan materijal koji ima dalju upotrebnu vrednost i koristi se u građevinskoj industriji u proizvodnji cementa - pojašnjava Matović.

POZICIJA Bivša fabrika IKL, Foto Privatna arhiva

Matović ističe i da se kompanija "Junirisk" ne bavi spaljivanjem ili nekom drugom vrstom termičkog tretmana.

DESETINE KOMPANIJA IMAJU DOZVOLU

- U BRANŠI koja se bavi poslovima vezanim za opasan industrijski otpad u Srbiji trenutno posluje nekoliko desetina kompanija koje su specijalizovane za jednu ili više aktivnosti i za to poseduju validne dozvole od Ministarstva zaštite životne sredine - navodi Matović.

- Tu spadaju prevoz, sakupljanje, skladištenje i tretman. Ukoliko kompanija poseduje dozvole za dve ili više navedenih aktivnosti, ispunjava uslov da dobije integralnu dozvolu. "Junirisk" ima integralnu dozvolu za sve četiri aktivnosti - navodi Matović.

ADAMOVIĆ: OPŠTINA NIJE NADLEŽNA

PREDSEDNIK GO Barajevo Slobodan Adamović za "Novosti" kaže da po pitanju rada firme "Junirisk" i davanja dozvole, opština nije nadležna:

- Članovi Inicijative bili su nekoliko puta kod mene na razgovoru i ja sam im rekao da ću sve što je do mene, učiniti, ali da po ovom pitanju opština nema nikakve veze, već su za to nadležne više institucije - kaže Adamović.

- Ministarstvo zaštite životne sredine je od mene zatražilo mišljenje i ja sam im rekao da smo mi kao opština raspoloženi za bilo koje radno mesto, ali da se protivimo ako bi rad firme u bilo kom slučaju mogao da ugrozi životnu sredinu i zdravlje građana.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije odgovorilo na pitanja "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)