U PODRUMIMA PODZEMNE VODE: Utvrđeno zbog čega su godinama plavljene prostorije u Palmira Toljatija 66

G. NOVAKOVIĆ

16. 09. 2021. u 08:45

UKOPNA jama sa pumpom za izvlačenje nadošle vode mogla bi da bude trajno rešenje za problem koji imaju stanari u Palmira Toljatija na broju 66.

У ПОДРУМИМА ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ: Утврђено због чега су годинама плављене просторије у Палмира Тољатија 66

Foto Gugl mape

Konstantno vlažni ili poplavljeni podrumi, sa kojima godinama muku muče žitelji, na ovaj način otići će u prošlost. Međutim, najpre je potrebno da se stanari usaglase, jer će ovu investiciju morati da plate "Gradskom stambenom".

Izlivanje vode u podrumskim prostorijama muka je sa kojom se stanari sa pomenute adrese iznova susreću. Čak i kada se voda skroz ispumpa, ubrzo pod u podrumima postane vlažan ili se prostorije ponovo poplave. Tako je pre nekoliko dana voda nadošla i u okno lifta, pa je on morao da se isključi iz pogona. U utorak su radnici "Rastošnice", firme podizvođača JP "Gradsko stambeno" ponovo ispumpavali vodu, ali ovoga puta otišli su korak dalje i snimili kamerom instalacije.

- Snimanjem vodovodno-kanalizacionih instalacija kamerom utvrđeno je da su instalacije koje ovo preduzeće održava ispravne, te da nema nikakvih pukotina, fizičkih prepreka u cevima u vidu čvrstih predmeta, korenja stabala i slično - rekli su nam u "Gradskom stambenom".

Kako su nam objasnili u preduzeću, voda koja iznova pravi probleme dolazi iz retenzivnih, odnosno podzemnih bunara. Oni nisu u nadležnosti "Stambenog", ali nalaze se u blizini zgrade u Palmira Toljatija 66.

- Kada u retenzivnim bunarima ne rade pumpe neko vreme, voda preliva i dolazi u najnižu tačku zgrade, odakle nastavlja svoj put dalje u zavisnosti od količine pridošle vode - objašnjavaju u "Stambenom.

- U razgovoru sa upravnikom, stručna služba je predložila rešenje u vidu ukopne jame sa pumpom koja će biti postavljena upravo na najnižoj tački zgrade gde se voda prvo pojavljuje.

Foto N. Skenderija

Reč je o investiciji koja bi koštala nekoliko stotina hiljada dinara. Budući da je reč o velikoj zgradi, i da će posao biti otplaćivan na rate, stanarima ne bi trebalo da bude problem izdvajanje novca za ovu namenu. Kako nezvanično saznajemo, u narednih nekoliko nedelja biće upućena ponuda stambenoj zajednici. Do tada, nadiranje vode biće rešavano kao i do sada - ispumpavanjem.

POPLAVLjENI I ULAZI 64 I 68

IAKO se najpre mislilo da je samo ulaz broj 66 problem, ispostavilo se da istu muku imaju i stanari iz ulaza 64 i 68. Kako nam je rekao upravnik Milan Karadžić, u utorak je utvrđeno da su podrumi i u ovim zgradama vlažni. S obzirom na to da je ovaj blok zgrada deo iste lamele, pretpostavlja se da će kopanje jame sa pumpom doprineti da podrumi u sve tri zgrade budu suvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!