ZA ĆUMUR U ZGRADI 150.000: Izmenama odluke o kućnom redu proterana tradicionalna priprema roštilja iz stambenih objekata

M. STANOJKOVIĆ

16. 09. 2021. u 09:15

KOMŠIJSKO druženje uz raspaljivanje ćumura na terasi zgrade od 1. januara sledeće godine odlazi u prošlost.

ЗА ЋУМУР У ЗГРАДИ 150.000: Изменама одлукe о кућном реду протерана традиционална припрема роштиља из стамбених објеката

ISPARENJA Ćumur proteran iz lokala brze hrane u zgradama, Foto Z. Jovanović

Sa njim ide i specifičan ukus roštilja ispečenog na ćumuru, koji Beograđani neće moći da okuse bar u lokalima brze hrane u stambenim zgradama. Za nepoštovanje ovih izmena Odluke o kućnom redu, koje su usvojene na poslednjoj sednici Skupštine grada, sledi udar po džepu do čak 150.000 dinara.

Kako se navodi u izmenama odluke, koje su donete pre svega jer je ovo jedan od glavnih uzroka požara u zgradama u poslednje vreme, ali i najčešći povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od požara. Ove odredbe odnose se i na zajedničke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

- Za pojedinca zaprećena je kazna od 25.000 dinara - stoji u odluci. - Za prekršaje će se pravno lice kazniti iznosom od 150.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu iznosom 25.000 dinara.

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić obrazlažući odluku, otvoreni plamen najčešći je uzrok požara u stambenim zgradama u prestonici:

- Odluku smo sačinili shodno izveštajima MUP. U martu pre početka korone, izbio je stravičan požar u kome je poginulo nekoliko ljudi. Do 1. januara oni koji treba da se pripreme, imaće dovoljno vremena, a više neće biti mirisa pečenih paprika na terasi.

SEZONA Pečenju paprika po terasama i dvorištima dolazi kraj, Foto A. Stevanović

Iskustva profesionalnog upravnika LJubiše Banovačkog pokazuju da je najviše pritužbi na račun lokala brze hrane dolazilo sa Starog grada gde su lokali mahom u zgradama. Kako navodi, mnogi od njih, koji su bili zatrpani pritužbama komšija, već su počeli da se preorijentišu na gas ili spremanje hrane pomoću plinske boce.

Foto D. Milovanović

- Imamo ćevabdžinica koje su stalno bile na udaru, a pošto znaju da ih čekaju izmene, već su promenile tehniku - objašnjava Banovački.

- Osim toga, ni stanari, kao što se do sada dešavalo, neće moći da se okupe na terasi i raspale roštilj.

Sada mogu samo električni. Osim mirisa, koji je smetao, pravile su se i naslage na fasadama, a požari su najčešće bili posledica toga.

S obzirom na to da je sezona pravljenja zimnica, pečenja paprika na terasama i zajedničkim prostorijama i dalje ima, ali mahom na električni roštilj ili šporet.

PLINSKE BOCE POD KONTROLOM

ODLUKA koja se sprema za sledeću godinu regulisaće plinske boce u stambenim zgradama, u domaćinstvima, ali i lokalima. Kako je rečeno, biće uvedena stroga kontrola, tako da će moći da se koriste samo atestirane boce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)