NIKAD MANJE UČENIKA NA POPRAVNOM: U školama počinju ispiti za đake koji su razred završili s jedinicama

B. Borisavljević

18. 08. 2021. u 07:52

ZA učenike koji imaju puno izostanaka, jednu ili više slabih ocena, raspust je završen.

НИКАД МАЊЕ  УЧЕНИКА НА  ПОПРАВНОМ: У школама почињу испити за ђаке који су разред завршили с јединицама

Foto P. Mitić

Broj đaka koomji izlaze na popravni ispit u beogradskim školama je deset puta manji nego pre pandemije kovida 19, a slično je i sa razrednim, navode u Forumu srednjih stručnih škola Beograda. Ponavlja se scenario od prošle godine, kada je korona virus gotovo "izbrisao" jedinice iz dnevnika, pa će se pred komisijom naći tek oko stotinak, uglavnom srednjoškolaca.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, školskim kalendarom predviđeno da se najpre održe razredni ispiti, od 18. do 22. avgusta, za učenike koji, tokom školske godine, nisu bili prisutni na više od trećine časova iz nekog predmeta. Mnoge škole su to već odradile u junu, na šta imaju pravo po zakonu. Popravni ispiti, na koje izlaze đaci koji imaju jednu ili dve jedinice, su "zakazani" od 23. do 27. avgusta. Oni su, većinom, "rezervisani" za srednjoškloce i to u stručnim školama za neka zanatska zanimanja.

- Đaci polažu pred tročlanom komisijom, a profesori su dužni da pre polaganja, održe pripremnu nastavu od 10 odsto časova od ukupnog fonda - kaže Antić. - Na popravnom ispitu se očekuje, u proseku, od 80 do 100 učenika, što je oko deset puta manje nego pre pandemije virusa korona. Reč je, uglavnom, o učenicima nekih srednjih stručnih škola, koje školuju za zanatska zanimanja, a đaci su ih upisali, ne zato što su želeli, nego zbog malog broja bodova iz osnovne škole.

PROSEK  U avgustu uglavnom polažu đaci zanatskih škola, Foto Arhiva

Antić podseća da se poslednjih godina smanjuje broj đaka sa jedinicama, a da je ove taj pad drastičan. On upozorava da dok je sve manje loših đaka, povećava se broj odličnih i vrlo dobrih, pogotovu u gimnazijama.

- "Rupe u znanju" nastale tokom onlajn nastave, teško je popuniti. To može poći za rukom samo gimnazijalcima, dok ostali nikad neće naučiti ono što su propustili - upozorava Antić.

- To se posebno odnosi na zanimanja u medicinskim, farmaceutskim, ali i zanatskim školama, za koje je praktična nastava izuzetno bitna. Oni, praktično, celu ovu i drugo polugodište prošle godine nisu imali praktilnu nastavu.

Većina đaka koja izađe na popravni ispit dobije prelaznu ocenu. Ako su nezadovoljni zato što nisu prošli, ili ocenom koju su dobili, učenici imaju pravo da se žale Republičkoj prosvetnoj inspekciji. U tom slučaju đaci polažu ispit ponovo, ali pred komisijom iz druge škole.

OPRAVDANjA

Za slabe ocene, kao opravdanje, učenici navode da - nastavnici nisu držali dopunsku nastavu, da im nije upisana ocena kada su odgovarali, da nije evidentirana njihova aktivnost tokom časa... Zatim, odgovaraju pred komisijom koja im popravi jedinicu.

MATEMATIKA, FIZIKA, HEMIJA

STATISTIKA govori da se najčešće ponavlja prvi razred srednje škole, što se objašnjava činjenicom da se učenici nisu navikli na novu sredinu, profesore, promenu škole. Kako odmiče školovanje, broj učenika sa slabim ocenama i onih koji ponavljaju razred je sve manji, tako da su u četvrtoj godini retkost. U srednjim stručnim školama je mnogo više učenika sa jedinicima nego u gimnazijama. Najviše nedovoljnih ocena je iz matematike, fizike i hemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)