PRSKAJU KOMARCE, I "ŠIRE KORONU": Radnici "Gradske čistoće" česta su meta napada bahatih sugrađana

S. VIDAČKOVIĆ

16. 08. 2021. u 09:57

OTKAKO su u martu ekipe JKP "Gradska čistoća" počele sa zaprašivanjem komaraca širom Beograda, gotovo da ne prođe nijedna nedelja a da oni ne budu izloženi napadima sugrađana.

ПРСКАЈУ КОМАРЦЕ, И ШИРЕ КОРОНУ: Радници Градске чистоће честа су мета напада бахатих суграђана

Službeno vozilo posle napada

Kako verbalnim, tako i fizičkim. Kako nam je rečeno iz ovog javnog preduzeća, od marta do danas dogodilo se deset incidenata zbog kojih je morala da interveniše policija, a zaprašivanje je bilo prekinuto.

Poslednji, ali ujedno i najopasniji napadi dogodili su se u petak uveče na Voždovcu. Prvi incident dogodio se u Ulici Medakovićeva kod broja 22, kada je nepoznati napadač zaustavio službeno vozilo "Čistoće" koje prska komarce. Zatim je tupim predmetom počeo da ga udara, oštetivši tako vozilo i tablet. Akcija suzbijanja insekata je bila obustavljena, a intervenisala je i policija. Iste noći, u Ulici Jove Ilića, takođe nepoznati sugrađanin je čvrstim predmetom udaro vozilo, pokušavajući da spreči ekipu u obavljanju posla.

- Ovo je bio najopasniji incident dosad, jer je šoferšajbna razbijena kamenom, napravljena je materijalna šteta, ali srećom niko od naših kolega nije povređen - kažu, za naš list, iz "Čistoće". - Od marta je bilo deset situacija na terenu u kojima je morala da interveniše policija, jer su pojedini građani ometali naše kolege dok su zaprašivali komarce. Bilo je i mnogo vređanja, dobacivanja i negodovanja, ali ne toliko da bi akcija zbog toga morala biti prekinuta.

Osim na Voždovcu, pojedini nasilni Beograđani nasrtali su na ekipe "Čistoće" i u Grockoj, Vinči, Sremčici, Železniku... Koliko god zvučalo neverovatno, ti nepoverljivi pojedinci verovali su da nadležne komunalne ekipe, umesto suzbijanja komaraca, raspršuju virus korona i izazivaju teroristički napad! Vikali su na radnike "Čistoće", otvarali vrata službenog vozila i tražili da vide papir u kojem piše sastav hemijskog sredstva za suzbijanje insekata.

Iz "Čistoće" kažu da se njihove kolege na terenu - oni koji prskaju komarce i oni koji održavaju red i higijenu prestoničkih ulica, gotovo svakodnevno susreću sa verbalnim napadima, vikanjem, psovanjem, što ih ometa u radu.

- Pojedinci na razne načine sprečavaju zaposlene u obavljanju posla, zbog čega se dešava da na nekim lokacijama, iako planirana, akcija suzbijanja komaraca ne bude sprovedena - rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić. - Verujem da su pojedini sugrađani uplašeni za svoje zdravlje, ali zaista je neosnovano da smatraju da bi suzbijanje komaraca moglo negativno da utiče na zdravlje ljudi i životinja. Zaprašivanje ovih insekata obavlja se decenijama unazad, a danas se koriste preparati koji su potpuno bezbedni. Međutim, strah ne može biti opravdanje za nasilje i svaki napad biće prijavljen nadležnima.

Popadić je još jednom apelovao na sugrađane da ne ometaju ekipe tokom sprovođenja akcija, jer je neophodno da posao bude dobro urađen, za dobrobit svih Beograđana.

ATAK I SEKIROM

KRAJEM maja, nepoznati muškarac je u Ulici vojvode Mišića sekirom napao vozača i radnika JKP "Gradska čistoća". U uskom prolazu kod broja 23, kamion "Gradske čistoće" susreo se sa automobilom kojim je upravljao napadač. On je, revoltiran molbom vozača da sačeka dok kamion prođe, komunalnim radnicima uputio psovke i uvrede na nacionalnoj osnovi. Iako su ga radnici zamolili da se smiri, napadač je nastavio sa vređanjem, posle čega je iz automobila izvadio sekiru i nasrnuo na vozača i komunalca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024