KORONA "KROJI" SPISKOVE: Interesovanje roditelja za produženi boravak dece posle nastave

B. Borisavljević

11. 08. 2021. u 09:34

GRUPE za produženi boravak od prvog do četvrtog razreda biće formirane u septembru, a od razvoja epidemiolške situacije će zavisiti da li će biti ograničenja broja mesta, kao što se dogodilo prošle godine.

КОРОНА КРОЈИ  СПИСКОВЕ: Интересовање родитеља за продужени боравак деце после наставе

Foto Arhiva

U školama čekaju preporuke Kriznog štaba, najpre o početku školske godine, a zatim i o produženom boravku i ostalim aktivnostima u školi.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, reč je o usluzi koja je od velikog značaja za roditelje koji nemaju kome da ostave decu posle škole dok su na poslu. On navodi da plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Grad Beograd godišnje za ove namene izdvaja oko 150 miliona dinara - kaže Gak.

- Protekle školske godine u 111 beogradskih škola, koje su imale potrebu za produženim boravkom, boravilo između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece koji finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju u školi. Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Potrebna je inicijativa Saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluka školskog odbora.

- Broj grupa zavisi od interesovanja roditelja za ovu uslugu koja je besplatna - navodi Gak.

- Roditelji plaćaju samo hranu ukoliko u njihovoj školi postoje organizovani obroci.

Sama organizacija obroka i aktivnosti dece tokom boravka su u nadležnosti škole i to je odgovornost direktora.

Prošle godine su, pojedine škole u kojima je bilo veliko interesovanje za boravak, tražile uverenja za oba roditelja da ne mogu da rade od kuće.

Zbog pandemije virusa korona i sprečavanja širenja infekcije, u produženom boravku u većini škola je bilo mesta samo za učenike čija oba roditelja moraju svakodnevno da odlaze na posao, a neke su tražile i radno vreme. Razlog je veliki broj zainteresovanih đaka i ograničen prostor na četiri kvadrata i manjak nastavnika.

U produženom boravku, u zavisnosti od škole, deca mogu imati samo užinu ili i ručak uz to. Prosečna cena užine je oko 80, a ručka od 150 do 200 dinara. Na mesečnom nivou roditelji treba da izdvoje oko 5.000 dinara.

USLOVI U boravku deca mogu imati ručak i užinu, Foto P. Milošević

DUPLIRANE DNEVNICE NASTAVNICIMA

Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a na inicijativu nadležnih 2018. godine je povećana plata učiteljim i duplirao iznos dnevnice učiteljima u produženom boravku, koje su ranije iznosile 833 dinara, pa je bilo i malo zainteresovanih za rad.

U školskoj 2018/2019. godini Grad je angažovao i finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Osim toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)