TRAVA POKOŠENA, KUPANJE BEZBEDNO: Posetioci se žale na podvodnu vegetaciju Ade, ali razloga za brigu nema

G. N.

27. 07. 2021. u 08:51

IAKO trava u dubinama Savskog jezera pogoduje kvalitetu vode, zbog kojeg se na Adi Ciganliji vijori prestižna "plava zastava", nemali broj kupača strepi kada je ugleda dok pliva.

ТРАВА ПОКОШЕНА,  КУПАЊЕ БЕЗБЕДНО: Посетиоци се жале на подводну вегетацију Аде, али разлога за бригу нема

Foto G. Uzelac

Pojedini zato odlučuju da se ipak ne upuštaju u rashlađivanje ulaskom u jezero. Međutim, iz uprave popularnih beogradskih plaža uveravaju da nema razloga za brigu. Podvodna vegetacija pokošena je u svim delovima predviđenim za kupanje.

Kako kažu iz JP "Ada Ciganlija", za košenje se koristi posebno dizajnirana kosačica podvodnog bilja, jedinstvena na našim prostorima. Imajući u vidu da je jezero nastalo pregrađivanjem rečnog toka, trava je uobičajena pojava u takvim ekosistemima.

- Uzimajući u obzir da je Savsko jezero multifunkcionalnog karaktera, te da se pored sportskih aktivnosti, koristi i za rekreaciju i plivanje, nadležne službe našeg preduzeća svakodnevno od početka aprila do kraja oktobra podovodno kose - kažu iz Ade.

- Upravo je trava osnovni i najbitniji faktor što je voda izuzetno visokog kvaliteta i prozirnosti, jer ona filtrira nečistoće i vodu obogaćuje kiseonikom.

S obzirom na blagodeti po kvalitet vode, košenje se radi selektivno, kako se ne bi narušila simbioza flore i faune u jezeru. Proces se obavlja u skladu sa studijama i istraživanjima renomiranog Vodoprivrednog instituta "Jaroslav Černi".

POŠTOVANjE PRAVILA

IZ uprave "Ade Ciganlije" apeluju na sugrađane i goste prestonice da poštuju pravila ponašanja na kupalištu i da ne izlaze iz delova koji su namenjeni i obeleženi za kupanje. Vodena površina koja je ograđena bovama na celoj teritoriji jezera u potpunosti je pokošena, uveravaju nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)