ŽIVE BEZ LIFTA VEĆ OSAM MESECI: Stanari solitera sa 22 sprata, u Ulici Vojvode Stepe 139, imaju muku za koju ne mogu da nađu rešenje

G. NOVAKOVIĆ

19. 07. 2021. u 17:32

KAKO je kada do 22. sprata moraju da pešače, ili da se rizikujući zdravlje uguraju u mali lift, najbolje znaju žitelji Vojvode Stepe na broju 139.

ЖИВЕ БЕЗ ЛИФТА ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ: Станари солитера са 22 спрата, у Улици Војводе Степе 139, имају муку за коју не могу да нађу решење

Foto Z. Jovanović

Oni već osam meseci žive bez teretnog lifta, koji je u kvaru posle intervencije "Beogradskih elektrana", kada se poplavila kabina. Umesto popravke, od "Gradskog stambenog" stanari su dobili samo višemilionsku ponudu za zamenu oba lifta, što ovim Beograđanima nije opcija.

Prema rečima upravnika stambene zajednice Dragoljuba Novakovića, sporna situacija traje još od oktobra prošle godine, kada se prelio ekspanzioni sud u podstanici na broju 141, koja je zajednička i za ovu zgradu.

- Tražio sam da se majstor "Beogradskih elektrana" vrati, ali zakasnio je, okno velikog lifta bilo je poplavljeno - priča upravnik.

- Sutradan smo pozvali ekipe "Gradskog stambenog". Njihovi majstori mesec i po nisu uspeli da ispumpaju vodu, pa su instalacije dodatno uništene. Preduzeće je majstore povuklo iz naše zgrade i kroz nekoliko dana uputili su nam ponudu koja je preskupa za nas. Traže 3,4 miliona dinara za zamenu oba lifta.

STRPLjENjE Stanari Vojvode Stepe 139 očekuju razumevanje nadležnih, Foto Z. Jovanović

Kako kaže upravnik, poslali su peticiju za rešavanje ove situacije kabinetu gradonačelnika i Opštini Voždovac, kako bi ih oni zastupali pred gradskim organima.

Navodno, dobili su obećanje od lokalne samouprave da će osiguranje "Beogradskih elektrana" pokriti troškove ugradnje. Na to, ipak, ne mogu da se oslone, jer sada situacija postaje alarmantna.

- Ja sam sada u poštovanim godinama i veoma mi je teško da funkcionišem sa 13. sprata - kaže nam Milanka Krunić (81). - Priča sa malim liftom je tek bajkovita. Evo već tri dana radi bez kvara, a inače dva sata radi, pa pet stoji. Naš ulaz je jedno selo. Veliki broj ljudi ga dnevno koristi, motor se zagreva, koriste ga i za kabaste stvari, jer nekoliko komšija renovira stanove.

Povrh svega, sve vreme u ovih osam meseci, stanari plaćaju stavku održavanja zgrade sa liftom na uplatnici "Infostana", kao da sve funkcioniše u najboljem redu.

Foto Z. Jovanović

Kako su "Novostima" rekli u JP "Gradsko stambeno", usled poplave su otkazale instalacije automatskih vrata. Međutim, dogodila se havarija zbog čega su otkazali i drugi delovi lifta, te je kvar sada veliki.

Stambenoj zajednici smo uputili ponudu za izvođenje radova na oba lifta jer oni rade kao "dupleks" sistem i komandne table su povezane. Manji lift je u pogonu, ali je trenutno opterećenje samo na njemu, te se izvođenje radova savetuje u što skorijem roku - kažu u "Stambenom".

Iz "Beogradskih elektrana" ističu da nemaju nikakve veze sa lift kućicom u ulazu 139, budući da su radove izvodili u podstanici na broju 141 iz koje se toplotnom energijom snabdevaju i ovi potrošači. Ipak, kažu da su u nekoliko navrata i sami intervenisali kod JKP "Gradsko stambeno", ali prijavu mora podneti upravnik stambene zajednice.

Stanari su se pre oko pet godina već organizovali i skupili veliku svotu novca koju su uložili u popravku teretnog i malog lifta. Od tada, bili su mirni duži period. Za novo ulaganje nemaju sredstava.

PREKO KROVA DO PRIZEMLjA

VIŠE od 70 odsto stanara u ovom soliteru, jednom od najviših u prestonici, čine stariji sugrađani, kaže upravnik stambene zajednice. Kada se mali lift pokvari, u pomoć se zovu komšije iz susednog ulaza na broju 141.

- Preko krova stanari naše zgrade mogu da uđu u susednu, i da se spuste njihovim liftovima, koji takođe nisu u najsjajnijem stanju, ali bar rade - kaže Dragoljub Novaković.

Kako je nastao kvar

KAKO kažu u "Beoelektranama", u broju 141 u kojoj je i podstanica, stalno dolazi do izlivanja kanalizacije, pa je ova prostorija pod vodom, jer se ona zadržava u njoj. Zbog zagušene kanalizacione mreže i oprema u podstanici je ugrožena. Inače, kanalizaciona mreža je u vlasništvu stambene zajednice i pripada zgradi, pa vlasnici moraju da brinu o protočnosti cevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara