I OBNOVA FASADA NA 10 GODINA: Grad će subvencijama pomoći uređivanje dotrajalih spoljnih zidova na mnogobrojnim objektima

G. N.

10. 07. 2021. u 08:51

OSIM što će Grad pomoći zamenu dotrajalih liftova u stambenim zgradama, uskoro će biti raspisan i konkurs za uređenje fasada. Planirano je da se izdvoji 200 miliona dinara, čime bi učešće Grada bilo 20 odsto.

И ОБНОВА ФАСАДА НА 10 ГОДИНА: Град ће субвенцијама помоћи уређивање дотрајалих спољних зидова на многобројним  објектима

Foto M. Anđela

I u ovom slučaju stambene zajednice će imati mogućnost otplate na deset godina, posredstvom sistema obejdinjene naplate komunalnh usluga - "Infostana".

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je cilj izmena Zakona o glavnom gradu i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada bio da se, između ostalog, uvede red u održavanje stambenih zgrada. Grad Beograd učestvuje i u obnovi fasada onih objekata koji su pod zaštitom države.

- Ove godine smo odvojili 325 miliona dinara i obnovićemo između 60 i 70 fasada - kaže Vesić. - Od 2013. godine uredili smo više od 500 fasada, tako da postoje delovi grada, poput Zemuna, Kosančićevog venca, Pop Lukine, Brankove, koji imaju uređene spoljne zidove.

Da je prava sreća što liftovi rade, iako im je radni vek od 25 godina davno premašen, svestan je i zamenik gradonačelnika. Njihovo stanje jedan je od najvećih problema u stambenim zgradama, a njima se dnevno preveze više ljudi nego javnim prevozom.

- Imajući na umu da su liftovi skupi, a pripadaju vlasnicima stanova, skupštinama stanara ponudićemo određeni broj proizvođača liftova kako bi mogli da izaberu s kim će sklopiti ugovor, a Grad će učestvovati sa deset odsto subvencije od ugovorene vrednosti - rekao je Vesić.

STIMULATIVNO I ZA LIFTOVE

USKORO će biti promenjena i postojeća odluka po kojoj su građani liftove mogli da otplaćuju pet godina, pa će taj rok biti produžen na dupli period. Plaćanje bi bilo posredstvom uplatnice "Infostana", što će biti garancija za kompanije, ali i mogućnost da cene budu povoljnije.

- Verujem da će to biti dovoljno stimulativno da se zameni veliki broj liftova. Grad će izdvojiti sto miliona dinara za tu namenu - kazao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri