KAD KAMEN "OŽIVI" SVETLOST: U Prirodnjačkom muzeju na Kalemegdanu otvorena neobična izložba stena

S. V.

04. 07. 2021. u 16:34

KO želi da upozna tajanstvenu lepotu kamena, sazna kako i kada propušta svetlost, ali i da nauči nešto o geološkoj karti Srbije treba da ode u Prirodnjački muzej na Kalemegdanu.

КАД КАМЕН ОЖИВИ СВЕТЛОСТ: У Природњачком музеју на Калемегдану отворена необична изложба стена

Foto D. Milovanović

U ovom zdanju sinoć je otvorena izložba "U kamenu svetlosti trag" čiji je autor prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Postavka je organizovana povodom 150 godina srpsko-austrijskog istraživanja, koje je dovelo do nastanka geološke karte Srbije, što je omogućilo da danas bolje razumemo geologiju Alpa i Dinarida.

- Ovo je prvo putovanje kroz izložbu, dok u drugom pratimo put svetlosti kroz kamen, koje je omogućila austrojska donacija Rudarsko-geološkom fakultetu u vidu polarizacionog mikroskopa za propuštenu svetlost - ističe profesorka Šarić.

- Kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice, koju zatim poliramo istanjujući je do debljine od samo nekoliko stotih delova milimetra, on "oživi" - postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući lepotu kamena.

AUTOR Kristina Šarić, Foto D. Milovanović

Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji. Takođe ih vredi posmatrati kao umetnička dela prirode, kao minijature u kojima se vreme kristalizovalo i zahvaljujući kojima se na vrlo jedinstven način može stupiti u dijalog sa ljudskim postojanjem, neraskidivo vezanim za kamen.

Na izložbi se mogu videti i jedinstveni eksponati stena iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su mikašist sa granatom, fonolit - veoma retka stena kod nas i u svetu, bigar - stena koja nastaje u hladnoj slatkovodnoj sredini oblaganjem kalcijum-karbonata oko delova biljaka, kao i primerci prirodnog dekorativnog kamena poreklom iz Srbije i Beograda, među kojima su - gabro sa labradorom, travertin, organogeni krečnjaci i mermer.

SPECIJALNI MIKROSKOP

Da bismo uživali u toj pojavi, pored te tanke pločice koju zovemo petrografski preparat, potreban nam je još i polarizacioni mikroskop za propuštenu svetlost. Na njemu se ispituju optička svojstva minerala nastala prolaskom linearno polarisane svetlosti kroz njih, koja se trajno beleže na fotomikrografijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!