DOSTA JE BILO "KUVANJA": Ne uključuju klimu da uštede gorivo, a neki neće na servis

B. B.

01. 07. 2021. u 07:41

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić naložio je sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove da odmah počnu kontrolu rada klima uređaja u javnom prevozu, kao i da oštro budu kažnjeni oni u čijim vozilima ne rade rashladni uređaji.

ДОСТА ЈЕ БИЛО КУВАЊА: Не укључују климу да уштеде гориво, а неки неће на сервис

Foto: D.Milovanović

Vesić je naglasio da je neverovatno da svakog leta imamo istu priču, kada je u pitanju klimatizacija u vozilima gradskog prevoza.

Beograđani se već danima, na temperaturi od 35 i više stepeni, dodatno "kuvaju" u autobusima, tramvajima i trolejbusima. Retki su oni, koji imaju sreće, da uđu u rashlađeno vozilo.

- Neki ne uključuju klimu kako bi štedeli gorivo, a neke ne interesuje da poprave klime - rekao je Vesić. - A zašto bi kada se vlasnici i direktori tih kompanija voze u klimatizovanim kolima? Ne znam kako ih nije sramota. Kažnjavaćemo ih, a moja poruka privatnim prevoznicima je da im uskoro ističe ugovor i da grad neće ubuduće da radi sa onima koji su bahati.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje, na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila, od kojih 736 GSP (569 autobusa, 70 trolejbusa, 98 tramvaja) i 400 privatnih prevoznika, dok na prigradskim linijama putnike prevoze 242 vozila "Laste", "Lastre" i "Strele".

- Prema izveštaju GSP, klima uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno ih popravljaju u 7-8 vozila, tako da će za deset dana klima uređaji raditi u 500, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće - rekao je Vesić. - GSP u voznom parku ima oko 100 autobusa koji nemaju fabrički ugrađene klime i koji su stariji od deset godina. Oni će biti zamenjeni u prvoj polovini naredne godine sa novih 100 autobusa za čiju kupovinu smo raspisali tender. Svakog dana, tokom leta, za izlazak na trasu pripremimo 600 autobusa da bi Beograđane prevozilo 569.

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima uređaji ispravni u 53 vozila i svakodnevno se popravljaju u po tri, tako da će za 6-7 dana klime raditi u svim trolejbusima. Što se tramvaja tiče, on je istakao da u starim ne postoji način da se ugradi klima, tako da ona radi samo u 30 novih vozila.

KOD PRIVATNIKA POLA NEISPRAVNO

- MNOGO veći problem je 400 autobusa privatnih prevoznika u kojima u skoro polovini, odnosno u preko 190 vozila, ne rade klima uređaji - rekao je Vesić. - Imaju rok, kao i GSP, da poprave klima uređaje. Tamo gde su klima uređaji ispravni, a ne uključuju ih, kako bi štedeli gorivo, biće već od danas kazni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća