AVIJACIJA KASNI SAMO U BEOGRADU: Stigla ponuda za zaprašivanje samo 26.000 hektara

J. D.

26. 06. 2021. u 11:17

I DOK je u gradovima širom Srbija odavno počelo zaprašivanje komaraca iz aviona, prestonica čeka.

АВИЈАЦИЈА КАСНИ САМО У БЕОГРАДУ: Стигла понуда за запрашивање само 26.000 хектара

Foto A.Stevanović

Avijacija kao glavni adut u rešavanju ovog problema uzleteće najranije za 15 dana, nakon završetka tenderske dokumentacije, pod uslovom da brojnost komaraca u klopkama bude povišena.

Međutim, iako monitoring do sada nije pokazao da su dosadne krvopije dostigle brojnost da avijacija već bude podignuta, sugrađani misle suprotno. Od dosadnih krvopija, koji napadaju dan-noć ne mogu da se odbrane. Da se sa tretmanima suzbijanja iz vazduha ove godine kasni, saglasni su i nadležni iz Privredne avijacije.

- Prskanje iz vazduha je svakako najdelotvornije oružje u borbi protiv komaraca. Mi smo odavno spremi i tretmane smo već obavljali u Subotici, Smederevu, a u Novom Sadu gotovo svakodnevno - objašnjava, za "Novosti", Aleksandar Stefanović, direktor Privredne avijacije. - Ove godine dobili smo ponudu za suzbijanje na 26.000 hektara u Beogradu, a prošle godine za 60.000.

Prema rečima našeg sagovornika, ova površina obuhvatiće samo delove oko priobalja Save i Dunava, kao i Veliko ratno ostrvo, što će biti završeno za manje od dva dana.

- Mi smo već od maja spremni za uzletanje, jer pre svega smo osnovani kako bismo se bavili ovim poslom, i naše je da u ovo doba godine budemo u pripravnosti - kaže Stefanović. - Ranijih godina smo tretirali površine i do 130.000 hektara, odnosno i skoro 30.000 dnevno.

Suzbijanje komaraca iz vazduha sprovodi se preparatima koje je registrovalo Ministarstavo za zaštitu životne sredine i upisalo u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Bezbedni su po zdravlje ljudi i životinja, tvrdi naš sagovornik. Zasada se u Beogradu redovno sprovode tretmani suzbijanja sa zemlje i sa reka, ali se odlažu u danima kada duva jak vetar ili pada kiša, kao i pri povišenim dnevnim temperaturama što je bio slučaj u četvrtak.

DANAS ZAPRAŠIVANjE SA ZEMLjE

EKIPE JKP "Gradska čistoća" sprovešće danas akcije suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje od 20 do 24 sata i obuhvatiće Sunčani breg, Straževicu, Kijevo, Pinosavu i Avalu, Zuce, Beli Potok, Sopot - Drlupa, Rogača, Sopot - Dučina, Stojnik, Babe, Parcane, Sopot - Guberevac, Slatinu, Sibnicu, Sopot - Nemenikuća, Đurince uz Kosmaj, Šuplju Stenu, Trešnju, Ralju. Kao i delove Kanarevog brda, Miljakovac 1 i 2, Resnik, Železnik, Sremčicu, Rupčine i Bele vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)