AMBROZIJA JOŠ PREKRATKA ZA UNIŠTAVANJE: Hemijski tretman korovske biljke na javnim površinama trebalo bi da započne tek idućeg meseca

J. DINČIĆ

04. 06. 2021. u 15:48

ALERGIČNI na polen ambrozije moguće je da će i ove godine teško disati, jer tretmani suzbijanja ove korovske biljke još uvek nisu počeli.

АМБРОЗИЈА ЈОШ  ПРЕКРАТКА ЗА УНИШТАВАЊЕ: Хемијски третман коровске биљке на јавним површинама требало би да започне тек идућег месеца

Foto M. Anđela

Kao jedan od razloga, nadležni navode da ambrozija još uvek nije dostigla određenu visinu kako bi se mogla tretirati i uništiti.

- Završena je javna nabavka za monitoring i kartiranje ambrozije, a prema prvim podacima sa terena, biljka još uvek nije u fazi pogodnoj za hemijski tretman zbog obilnih kiša koje nisu pogodovale razvoju - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Očekuje se da će ambrozija dostići visinu pogodnu za tretiranje tek u julu.

Radojičić je dodao da je iz tog razloga Grad Beograd naručio izradu desetogodišnjeg Akcionog plana za suzbijanje ambrozije, a prošle godine i započeo sa sprovođenjem ovog plana. Akcioni plan za suzbijanje ambrozije su radili domaći eminentni stručnjaci kojima je ova tema najuža specijalizacija, i to sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali i istaknuti stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Problem širenja ambrozije i njenog polena koji izaziva alergijske reakcije je veliki. Sa njim se suočava čitava Evropa. Zbog toga naglašavam da Grad Beograd čini sve u okvirima svojih nadležnosti kako bi se ovo ekološko i zdravstveno pitanje stavilo pod kontrolu - kazao je Radojičić.

AKCIJA Specijalne ekipe tretiraju ambroziju , Foto Zavod za biocide

Kako je objasnio gradonačelnik, sezona alergija na polen ambrozije počinje u avgustu kada ona procveta, a sa hemijskim tretmanom i košenjem počeće se mnogo pre njenog cvetanja kako bi se suzbilo širenje njenog polena. Ambroziju na privatnim posedima treba da uništavaju vlasnici.

- Na privatnim parcelama ne možemo da tretiramo ambroziju. Tada izlazi komunalna inspekcija i izdaje kazne. Trebalo bi da te kazne budu veće kako bi se što brže rešio ovaj problem - zaključio je Radojičić.

KIJANjE, SVRAB, SUZNE OČI...

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine do metar i po. U Evropi, koju osvaja neverovatnom brzinom, može se naći oko 20 vrsta. Niče polovinom aprila. Cveta u kasno leto i jesen, od početka jula do ranih mrazeva proizvodeći polen. Alergija na ambroziju je vrlo raširena, oko deset odsto stanovništva alergično na njen polenov prah koji izaziva kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)