USKORO KONCERTI: Izlazak Arene iz kovida je korak ka normalnom životu

Tanjug

24. 05. 2021. u 11:35

POSLEDNjI pacijenti koji su se od kovida lečili u privremenoj bolnici u beogradskoj Areni, otpušteni su u petak a iznošenje opreme i dezinfekcija počinju danas, što znači da će za sedam dana Štark Arena biti spremna za organizovanje koncerata i sportskih događaja, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

УСКОРО КОНЦЕРТИ: Излазак Арене из ковида је корак ка нормалном животу

Foto: Tviter

On je za Tanjug podsetio da je tokom 2020. i 2021. godine Arena dva puta bila kovid bolnica, da je za to vreme 5.430 pacijenata bilo tu na lečenju, od kojih je nažalost četvoro preminulo.

- U petak su pacijenti koji se još nisu oporavili prebačeni u bolnicu u Batajnici. Arena je za vreme svog rada u kovid sistemu spasila mnoge živote naših sugrađana i ovo zatvaranje je korak ka povratku u normalan život od pre korone - rekao je Vesić.

Na pitanje kada se očekuje ublažavanje mera i produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata, Vesić navodi da nema razloga da se ne dozvoli rad do ponoći, jer, prema njegovim rečima, trenutna situacija to dozvoljava.

- Beograd će tražiti da se produži radno vreme do ponoći i mislim da sada postoji raspoloženje u kriznom štabu i da neće biti problema oko toga. Posle 21. juna očekujemo da se radi i duže i da se otvore i klubovi tako da očekujem da će takva odluka brzo biti doneta - poručio je Vesić.

Ističe da bi bez vakcinacije bilo nemoguće razmišljati o povratku u normalu, i dodao da je ponosan na Beograđane koji su se, prema njegovim rečima, pokazali kao najodgovorniji u Srbiji.

Foto P. Mitić

- Treba da se vakciniše još 22.279 Beograđana da bismo imali 50 odsto, do sada je vakcinisano preko 673.000, odnosno 48,4 odsto, a revakcinisano negde oko 557.000. Kada je reč o populaciji od 65 do 74 godine, njih 77,9 odsto je imunizovano do sada - kazao je Vesić.

Dodaje da je u pet beogradskih opština već vakcinisano preko 50 odsto građana ali da to nije dovoljno, te apeluje na sve građane, posebno na mlade, da se vakcinišu u što većem broju u narednih sedam dana kako bi dobili pomoć države od 3.000 dinara za sve građane koji se do kraja maja vakcinišu bar jednom dozom.

- Vakcina ne znači samo da ćete zaštiti sebe i druge, već i da ćete normalnije putovati, bez pcr testa i karantina, za mlade je važno i to da mogu bez problema da uživaju u festivalima, izlascima, da normalnije žive kada se vakcinišu - poručio je Vesić.

Napominje da Grad Beograd uveliko radi na projektu "Beograd živi" u sklopu koga će preko leta će biti organizovano na desetine koncerata i predstava u svim delovima Beograda.

- Mi ćemo i u okviru "Beogradskih noći" između 15. juna i 15. jula organizovati 46 pozorišnih predstava na trgovima. Od jula kreću i besplatni koncerti, biće i Bir fest jer se trudimo na svaki način da Beograd počne da živi punim plućima i da zaboravimo ovu koronu koja polako ostaje iza nas - istakao je Vesić.

On ističe da je posebno ponosan na podatak da je popunjenost hotela u Beogradu 45 odsto, te da se nada da će stranih turista biti sve više, a kako kaže, sve zahvaljući uspešnoj vakcinaciji.

- Tokom vakcinacije, Srbija je stekla dobar imidž u svetu i to će se videti po turistima i investicijama - navodi Vesić.

Vesić poručuje da je cilj Grada da se otklone posledice koje je korona ostavila po mentalno zdravlje građana.

- Ne smemo da zaboravimo mentalno zdravlje ljudi, jer se ljudi nisu viđali sa prijateljima, deca nisu išla u školu i mislim da treba da počnemo ponovo da se družimo, ali da zadržimo solidarnost koja nas je krasila tokom pandemije - zaključuje Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)