Соларни панели економичнији од црепа

Сњежана Видачковић

15. 04. 2018. у 22:41

Почиње производња чврстих фотонапонских плоча, којима ће се покривати куће. Штити од атмосферских утицаја и производи струју

Соларни панели економичнији од црепа

Thinkstock

НОВИ, фотонапонски цреп, за којег се у САД већ праве поруџбине, биће јефтинији од црепа и замениће огромне традиционалне соларне панеле који се монтирају на постојеће кровне конструкције.

Компанија "Тесла" Илона Маска је отворила поруџбине за нове соларне покриваче објеката, за које дизајнери кажу да ће бити лепши од обичних, да ће производити електричну енергију и трајати дуже и да ће имати бољу изолацију.

"Тесла соларни кров" имаће двоструки задатак - служиће као заштита, што је и примарна функција традиционалног крова, али и као уређај за производњу струје. Овај новитет чине фотонапонске ћелије уграђене у црепове који изгледају као класични и неприметно се уклапају у архитектонско решење покривача објекта. И изузетне су чврстоће.

Америчка компанија нуди калкулатор који у обзир узима површину крова, количину сунца у одређеном подручју и локалне цене горива, тако да купци могу унапред да израчунају хоће ли им се и за колико времена исплатити ова инсталација. Када је реч о цени, из ове компаније кажу да ће соларни коштати мање у односу на класичан кров, чак и без рачунања колико је струје произведено.

Thinkstock

Соларни цреп биће 80 одсто лакши у односу на керамички или на бетонске кровне материјале и готово је неуништив. Овим ће се смањити трошкови транспорта и евентуални ломови свести на минимум.

И овај фактор утиче на смањење цене овог производа јер су соларне плоче направљене од стакла, а стакло од песка који је јефтин. Иако скупљи, кров с фотонапонским ћелијама се временом исплати, а компанија "Тесла" на свој производ даје гаранцију једнаку трајању куће.

Очекује се да ће први соларни кровови покрити европске куће већ током ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

zaliv.net

15.04.2018. 22:58

Ali ugrozava dobre pare EPS-u stoga ce biti problem da se nabavi po ok ceni, a ovim ce raditi samo privilegovane firme kojima se dozvoli kako bi mlatili pare i dalje...