Јао, губим косу!

24. 08. 2009. у 11:54

 Иако неупућени мисле да је одсуство косе резервисано за мушкарце, све већи број жена има истоветни проблем. Што је још горе, не штеди ни младе генерације, јер коса почиње да "напушта" главу већ у двадесетим.

 Иако неупућени мисле да је одсуство косе резервисано за мушкарце, све већи број жена има истоветни проблем. Што је још горе, не штеди ни младе генерације, јер коса почиње да "напушта" главу већ у двадесетим. Да се нешто дешава препознаје се по стањивању косе, њеној беживотности и престанку раста. На крају, она и заувек нестаје.
Зашто до ћелавости долази и да ли се она код свих истоветно манифестује објашњава дерматовенеролог примаријус др Александар Адамовић, из Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду.
- Алопеција, како се ћелавост стручно зове, има неколико подела, у зависности како настаје и каквог је карактера. Пре свега, алопеције могу бити наследне и стечене. Без обзира на то ког су порекла, оне су трајне или реверзибилне. Трајне су андрогена алопеција (алопециа андрогеница) код мушкараца, а код жена цоммон балднесс. Карактеристично за женску ћелавост је да се јавља проређеност косе на поглавини, док је према челу коса сачувана. Код мушке ћелавости, на коју отпада 75 одсто свих алопеција, одсуство косе може бити регионално (на темену или другим деловима главе) или потпуно. Постоји и такозвана алопециа ареата, код које се губитак косе јавља у виду печата. До ове врсте губитка косе доводе имунолошки фактори, стрес, а понекад и наслеђе.
Шта је још карактеристично за андрогену алопецију, имајући на уму да је она најучесталија?
- За појаву андрогене алопеције, или мушке ћелавости, најзаслужнији су генетски фактори. И данас се откривају нови гени и механизми који доводе до њеног настанка. У наслеђивање је уплетено неколико различитих гена, због чега и говоримо да се овде ради о полигенском наслеђивању. Такозвани андрогени ефекат обухвата појачано претварање тестостерона, мушког полног хормона, у дихидротестостерон, односно метаболит заслужан за пропадање косе, на одређеним подручјима власишта. Тиме може и да се објасни карактеристични изглед и прогресија ћелавости.
Може ли ћелавост да се лечи?
- Једном започет процес ћелавости не може да се заустави, али може да се успори и контролише. С тим, што се јасно морају знати узроци који су до ове појаве довели. Уколико је, примера ради, узрок губитка косе гљивична или бактеријска инфекција, примењују се антибиотици и антимикотици. После извесног времена, код већине пацијената, долази до побољшања, али не и поновног ницања нове косе на местима где је она нестала. Исто се поступа и када се ради о неком другом узроку. Код аутоимуних дешавања дају се кортикостероиди и имуносупресиви. Код андрогене алопеције користи се раствор “миноксидил” и шампон “алпецин са кофеином”... Ипак, трајно решење "повратка" косе може да се реши само трансплантацијом длаке.
Шта је са повременим опадањем косе?
- Код појединих особа долази до сезонског опадања косе у пролеће и у јесен. Проређивање косе може да се јави и у време трудноће и дојења. Такозване тракционе алопеције јављају се код затезања косе приликом везања у коњски реп. Међутим, овакав губитак косе уопште није озбиљног карактера, и чим се отклони узрок који доводи до овакве појаве, коса се враћа у нормално стање. У сваком случају, важно је бирати шампоне, лосионе и креме који утичу на побољшање циркулације власишта, повећавајући тиме и исхрану корена косе, као услова за успоравање процеса опадања.

ВАЖНА ЈЕ ИСХРАНА

Лоша исхрана и неконтролисане дијете такође могу условити губитак косе. Зато треба водити рачуна да намирнице поседују састојке важне за исхрану и здравље косе.
Главни састојак косе је протеин кератин, а најзаступљенија аминокиселина цистин. Имајући ово на уму, веома је важно уносити довољно беланчевина, међу којима посебно соју, за коју је доказано да побољшава структуру и квалитет косе и подстиче њен раст. Витамини Б групе, којих посебно има у махунастом поврћу, шаргарепи, јајима, пивском квасцу, коштуњавим плодовима, такође су обавезни.
Обавезан је и витамин Ц као снажан антиоксиданс који подстиче циркулацију власишта и исхрану корена длаке. Витамин А треба да се обезбеди из изнутрица и млечних производа. Заправо, за квалитетну и здраву косу на менију треба имати житарице, интегрални пиринач, семенке сунцокрета, зелене јабуке са кором, коштице грожђа. Али и зоб, краставац, паприку и клице због минерала сумпора, бакра, гвожђа, цинка, калцијума и силицијума.
Јер, када се уједини оптимална исхрана, максимално смањење стреса, редовна хигијена корена косе, може се рачунати да је постигнут велики корак у превенцији ћелавости, односно њеном ублажавању и одгађању.
З. О. Јоксовић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације