Рекла ђацима да су Црногорци Срби и добила отказ: Наставница из Подгорице остала без посла

NovostiOnline

25. 05. 2020. у 11:21

Рекла ђацима да су Црногорци Срби и добила отказ: Наставница из Подгорице остала без посла

Фото В.К.

Наставница физичког из подгоричке Основне школе „Сутјеска“ добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да су Црногорци заправо Срби
Наставница физичког из подгоричке Основне школе „Сутјеска“ добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да су Црногорци заправо Срби.


Из Министарства просвете Црне Горе потврдили су да се овај случај догодио пре три месеца, али су га тек сада објавиле „Дневне новине“, преноси РТЦГ.


„У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби него Црногорци, иако националност као црногорска не постоји… Црна Гора се одвојила, има своју државу и хоће да има црногорски језик и црногорску цркву. Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то Црногорска православна црква. Не можеш јер није то црногорска, већ српска православна црква. Народ не жели да иде у Црногорску православну цркву јер та црква не постоји…Зато народ шета…“, рекла је, према писању Дневних новина, наставница на часу, објашњавајући зашто није добар Закон о слободи вероисповести.


Из школе су такође потврдили да се случај догодио, те да је спроведен дисциплински поступак због „злоупотребе деце у политичке сврхе“, те да је наставница добила отказ због тога.


„Некима смета што се црква зове Српска, јер мисле да је то србијанска…Е ту је проблем, то није србијанска него српска, у коју смо сви до јуче ишли, и сад ако нас пусте да потпишемо закон (Закон о слободи вероисповести) да све што је црквено постане државно, онда ће и неке друге тачке у том закону за које народ није информисан јавно да се споразумеју да тако буде до краја и онда народ шета, зато народ шета. Не може неко да ти каже до јуче се славила слава Свети Василије Острошки, или Свети Илија Пророк или Свети Лука и онда ти неко дође и каже не, од сутра се то зове овако. Ако је мој ђед, твој ђед, њен прађед славио Светог Архангела Михаила, он ће цео живот да слави ту славу, то је Свети Архангел Михаило цео живот, не може неко да дође и да га прекрсти и да ти каже то није то. Не можете да мењате нешто што су ваши корени. Неко покушава да у то уведе политику, а то нема везе са политиком”, рекла је, према наводима Дневних новина, наставница.


Из Управе школе навели су да су спровели поступак утврђивања одговорности уз подршку Министарства просвете Црне Горе, које је „тражило да се случај у потпуности расветли“., после чега је прекинут радни однос са наставницом.


Случај је сада на суду, пошто је наставница поднела тужбу.


Из Министарства просвете Црне Горе навели су да је у школи „дошло до запањујуће злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице“. Додају да су „зато све време били подршка управи у намери да искористи сва законска овлашћења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбедним, а не местом бруталне индоктринације”.


Директор школе Веско Гаговић казао је да не школа спровела поступак у складу са законом.


„Дошло је до озбиљних прекорачења овлашћења и злоупотребе положаја од једне наставнице. У интересу је школе, односно деце, да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује”, казао је Гаговић.


rs.sputniknews.com


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Mali Radojica

25.05.2020. 11:38

Po svim parametrima crnogorci su geografski pojam za srbe koji tamo zive. Kao sto bi rekli Sumadinci, Macvani, Vojvodjani... Poznato je da 90% srpskih prezimena poticu ili sa Kosova ili iz Crne Gore. Radove na tu temu bi trebala da objavljuje SANU, ali trenutno (zadnjih 30 godina) oni imaju preca posla: da mudro cute i za toprimaju plate i penzije.

doctorgachet

25.05.2020. 11:58

Pravilno je da nastavnica fizickog uci djecu istoriju.Zasto su je kaznili ?

Nikola

25.05.2020. 12:08

Bravo nastavnice! Kako istina boli, e moji milogorci. To vam govori jedan ličanin. Komšija mi kordunaš, družim se sa šumadincima i krajišnicima. Crnogoraca u familiji hvala bogu imam, kao i hercegovaca. I svi slavimo svoje slave i ljubimo trobojku našu milu sa 4 ocila!

Горан - GOXY

25.05.2020. 12:13

Лажни цар Шћепан - мали И шта онда да причамо

Veso

25.05.2020. 12:19

Sada ce Crna Gora u nedostatku strucnog kadra da uveze nove nastavnike iz Albanije i Hrvatske

Miso.Pec

25.05.2020. 12:22

Zapanjujuća zloupotreba maloletne dece je bila kada su toj istoj deci preko noći zabranili da govore svojim srpskim jezikom sa kojim su i njihovi đedovi pričali već im nametnuli neki novi do tada nepostojeći jezik,ko je odgovarao u tom slučaju,dali je protiv nekoga tada pokrenut disciplinski postupak.

Никола

25.05.2020. 12:25

Наставник је дужан да разговара са децом.У том разговору, који може бити и везан, и невезан за наставу, дужан је да говори истину. Управо то је урадила наставница. Ствар је још комплекснија уколико је наставница одговорила на питање ученика.

Raca Milosavljevic

25.05.2020. 12:33

....neka je ziva i zdrava ...u ovim burnim vremenima nije lako biti svoj i cestit covek ...

NS

25.05.2020. 12:35

Crnogorci i jesu Srbi, i Srpska Pravoslavna Crkva je crkva svih onih u Crnoj Gori koji su pravoslavne vere. Crnogorska crkva NE-postoji.

Pitu Guli

25.05.2020. 12:48

Sve mi to znamo i to je istina, ali ukoliko se dopusti da se u Crnoj Gori nastavi ova anti-srpska kampanja koju po nalogu globalista i NATO pakta sprovode domaći montenegrinski izdajnici kroz dogledno vreme imaćemo još jednu anti-srpsku kvazinaciju kojoj će jedini smisao postojanja biti podrivanje i uništenje Srbije, Srba i srpstva, zato ne smemo da budemo pasivni i da samo gledamo, jer dešavanja u MNE dugoročno ugrožavaju interese Srba i Srbije.

milan lala

25.05.2020. 12:57

Nastavnica je djacima rekla istinu koja je represijom skrivana od omaladine u brozovo vreme a i danas pod terorom veleizdajnika djukanovica No istina uvek izadje na videlo pa ce i ova istina izaci na videlo da nema crnogorske nacije i crnogorske crkve . Crnogorac je teritorijalno odredjenje kao na primer : kraisnik , sumadinaca , bacvanin , banacanin, sremac itd..... itd . nema tu velike pameti da se razume . Neprijatelji Srba konstantno rade na razbijanju nase nacionalne svesti .

Mrki

25.05.2020. 13:11

Srbija ima apsolutno pravo da zaštiti svoj narod na teritoriji bivše JU. Sve ostalo su gluposti...

Djole

25.05.2020. 13:35

Brat za brata, doće bolja vremena. Gagovići su uvijek bili silna srpska porodica. Neće jedna crna vrana baciti sjenu na junačku familiju!

Dr

25.05.2020. 13:44

A kako je to politizacija kad ona govori istinu, a kad joj vi date otkaz zbog kazivanja istine to nije politizacija? Da li iko ume da objasni šta je ta gospodja neispravno rekla!?

Dona

25.05.2020. 13:57

U svakom slucaju politici nije mesto u skolama, a nastavnik fizickog ima opis posla kojim se bavi u skoli.

Gojko

25.05.2020. 17:20

@Dona - Druknuli su je ucenici bivsi Srbi.Ali skola u CG ,,ne moze biti mesto BRUTALNE indoktrinacije''.Brutalna su samo prebijanja i ubistva,a RTCG moze da indoktrinira milosrdno da su svi oni Crnogorci / po idejama DPS-ovaca /,a u skoli je bilo koji argument -brutalan.

незадрживо срљање у прогрес

25.05.2020. 14:11

Да је у србијанској просвети бар половина оваквих-правих, где би нам био крај?

Драган КНН

25.05.2020. 15:04

"Слобода говора" у "демократској држави" ?

Istinoljubivi

25.05.2020. 15:58

Nastavnica je rekla istinu!Mogu li se djeca indoktrinisati pogrešno ako je u pitanju istina!?Iz ovoga se vidi da škola (politika) djecu indoktriniše lažima.Molim da se odmah otvori stranica podrške nastavnici koja djecu izvodi na pravi put a ne na put prevare i laži.Da se vrati na posao odmah!!!

Gandra

25.05.2020. 16:01

E sad neka razmisle ovi pametni ljudi koi su pisali ovaj članak, da njihovo dijete dođe kući i kažeTata ja sam Albanac A ti pitaš dijete đe si to čuo sime? Rekla mi je nastavnica. Kakvo pravo ona ima da govori đeci što su oni po nacionalnosti?!

Vox

25.05.2020. 21:59

Nista decu nije slagala, ama bas nista. Rekla realnu istinu i naravno nije podobna u ovo vreme jel se od dobrocinitelja trenutno pravi, progonitelj... Poput Hrvatske, Makedonije.... Bruka i Sramota ali nije sveto ono sto sija vec ono sto se kolenima prenosi... A oni...

Вожд

26.05.2020. 09:14

Tugo moja pregolema , naša istorija se prekraja , dopisuje i odpisuje po par puta u zadnjih 100 god. i opet neznamo da objasnimo deci da su to što ješu sad , i kad odu sa ovoga zemaljskog sveta da je trebao da bude samo čovek