Мале тајне великог Париза

А. М.

28. 07. 2019. у 11:43

Мале тајне великог Париза

Идилично: Парк Тиљери, Depositphotos

Бесплатна летња шетња кроз главни град француске - мање познате атракције у граду светлости.

НЕПОЗНАТ град се најбоље упознаје пешице, а нарочито Париз чији је скоро сваки кутак био место на којем се одиграо неки важан историјски догађај. Од краљевских паркова, до пијаца, далеко од гужве туриста на Јелисејским пољима, у Лувру и испред Ајфеловог торња, треба обути патике и кренути у шетњу мање познатим местима. Париз је веома скуп град, али у њему постоје и атракције које можете да обиђете и потпуно бесплатно.

Прелепи парк Тиљери из 17. века је увек у сенци Лувра, поред којег се налази. Треба кренути у супротном правцу ка Тргу Конкорд, на којем се одигравала драма Француске револуције односно егзекуције гиљотином. Обелиск је донет из Луксора 1830. године и чини овај трг лепшим од Бастиље који је препун аутомобила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Туристи сигурни на мору у Египту

Острво Сен Луи је "уточиште" за куће богаташа, а туристи могу само да се диве архитектури из 17. и 18. века. Код Ботаничке баште се налази и Природњачки музеј, као и зоо-врт и одлично је место за породице.

Мост Александар Трећи је отворен 1900. године у време Светске изложбе одржане у Паризу у част руског цара. Током дана ово је кључна веза између десне и леве обале Париза.

Канал Сан Мартин је занимљив, јер је то било последње уточиште хипика у овом граду. Наполеон је овим каналом доводио питку воду, а сада се овде налазе најзанимљивији кафићи и ресторани Париза. Туристи могу да се провозају бродићем или се фотографишу поред графита.

Палату Фирстенберг је изградио кардинал, а туристима је ово место занимљиво јер се у њему налази музеј посвећен сликару Ежену Делакроа. Најстарији трг Воск је прелеп парк и савршено место за пикник, док је трг Републике највећи у граду и недавно потпуно реконструисан. Овде се налази статуа Маријане (симбола Француске Републике).

Кеј Волтер дуж леве обале Сене је најшармантнији део града, јер се овде могу видети чувене тезге продаваца књига и слика са погледом на Нотр Дам. Највећа отворена пијаца у граду је Д'Алма (или Пијаца председника Вилсона) у 16. арондисману средом и недељом. Тезге су препуне локалне хране и добро место да се нешто презалогаји.

Улица Сен Жак је једна од најстаријих у Паризу и постоји још од времена када је ово био римски град, а у средњем веку су одавде ходочасници кретали на пут за Галицију. Улица сече Сорбону, током дана је препуна студената и одлично место за шетњу. Исто важи и за улицу Розије која је била део некадашњег јеврејског кварта, а сада је пешачка зона са шик бутицима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пет пута више људи страдало од селфија него од напада ајкуле

На тргу Рен Вивијани треба обратити пажњу на багрем, јер је то званично најстарије дрво у Паризу које је посадио дворски баштован Жан Робин 1601. године!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jo pariz

30.07.2019. 00:00

Koja to budala pise.pa nije samo to pariz sto se navodi u tekstu.ma kakav grad svetlosti.grad depresije i itd.pisite malo o barbesu parizu 18 pantan obervilie pariz 20 a ne samo o turistickim delovima.zumus bre kad je fr tv pricala o beogradu prikazali su jednog narkomana i poruseni zid sa grafitima.nemojte bre ni vi njih da velicate.siguran sam da pisac teksta gore svaki dan zdere turski sendvic i mekdo ili kfc.a nama ce da servira pricu o gradu svetlosti.