ЧИСТО море, лепа природа и сачуван шарм малог грчког острва на којем радо дочекују туристе... Велика гужва натерала је туристе да у Грчкој траже мирна места за одмор, а острво Тилос је управо такво. Ова мајушна оаза са 500 становника припада групи Додеканеза и масовни туризам га нимало није дотакао. Напротив, амбијент веома подсећа на некадашњу Грчку када су је први туристи откривали.

Ово је одлично алтернативно место за оне који не могу да поднесу гужве на популарним грчким острвима. Ливадија је лука и једино место на којем се могу видети туристи. Јединствена туристичка атракција је Микро Хорио, изузетно шармантно село, напуштено, па је због тога и названо "село дух".

Прочитајте још - Седам тајновитих грчких острва

Плаже на Тилосу су посебне, дивље и помало неорганизоване, али је вода савршено чиста, а приватност загарантована. До већина плажа може се стићи пешице или локалним аутобусом, а најлепше су Мегало Хорио, Ливадија и Агиос Антониос. Тилос је популаран међу камперима и међу онима који желе да буду у контакту са природом.

Без обзира на то што острво није много познато туристима, изузетно је богато историјом. Поред остатака из неолита, који су пронађени у пећини Аркадио, најзанимљивија атракција је манастир Светог Пантелејмона, заштитника острва. Средњовековни замак налази се на врху планине, близу села Мегало Хорио.

Изградили су га витезови реда Светог Јована, а пут није лак подвиг за просечног туристу. Сви историјски артефакти, попут слоноваче и грнчарије из неолита, могу се видети у Палеонтолошкој колекцији. У Археолошком музеју Тилоса чувају се антички бродови и класичне скулптуре из хеленистичког периода.

И поред богате прошлости, Тилос је ипак место за уживање на празним плажама, купању у чистом мору, шетњу по природи и до православних цркава, као и за уживање уз вино у малим тавернама уз залазак сунца.