У ЊУЈОРКУ кафа и мафин могу да коштају 10 долара, а туристи који се добро припреме за Велику јабуку за тај новац могу да проведу и читав дан! Сви који желе да посете овај огроман град, треба да набаве списак 21 музеја у које је улаз бесплатан. За почетак, не плаћа се улаз у чувени Метрополитен, односно, даје се донација (по личном нахођењу). Улаз у МОМА музеј савремене уметности је 25 долара, али петком после 16 часова је - бесплатан.

Бесплатан је и улаз у Ботаничку башту у Бруклину која има и мали зоо-врт. Шетња Бруклинским мостом је увек бесплатна, али се на то треба одважити када је време лепо. Овим мостом се стиже до Бруклинске пиваре по којој се организују бесплатне туре. Не наплаћује се ни тура по Јавној библиотеци, као ни по Централ парку и Федералној банци у којој се чува 6.500 тона злата. Бика, који се налази испред Волстрита, треба бесплатно помазити на извесно место (тестиси), јер то, кажу, доноси новац.

Прочитајте још - Њујорк - „Велика јабука“ коју треба пробати

Поља јагода, из истоимене песме групе "Битлс" у Централ парку, могу се бесплатно видети, као и зграда у којој је живео Џон Ленон. Улаз у Брајант парк се не наплаћује, као ни јога уторком ујутру од 10 и четвртком од 18 часова. И хотел "Њујоркер" у чијој соби 3327 је Никола Тесла провео последње године се не наплаћује, а његов споменик и трг се налазе на углу Шесте и 40. улице.

Занимљиво је видети и Гранд централ железничку станицу која је старија од 100 година, а главна атракција је "шапутајућа галерија" испод лукова где двоје стану на великој раздаљини, шапућу и једно друго чују.

Free Image Pixabay

И на крају, уз карту за метро, која кошта 2,76 долара, добија се бесплатна вожња трајектима који полазе од Волстрита до Лонг Ајленда, Бруклина, Бронкса... Бесплатна је и вожња феријем до Стетен Ајленда дуж реке Хадсон на којој је чувени пилот Сали спустио авион.

Free Image Pixabay

Ко посети Њујорк током лета може да на пристаништу 96, на крјау 72. улице узме бесплатан кајак и види овај град са воде.

Прочитајте још - Јесен у Њујорку

ПОПУСТИ

Туристичка организација Њујорка организује три манифестације током којих гости могу да остваре велике попусте у овом граду. Током недеље ресторана и Бродвеја може да се једе уз велики попуст и да се повољно купе карте за представе, а током фестивала и улазнице за фестивале.