СУДЕЋИ по великој гужви током Васкрса, источно Подунавље ће ове године бити најпопуларнија дестинација за све који путују по Србији.

Више од 40.000 људи, упркос лошем времену, за протекле празнике посетило је тврђаве у Смедереву и Голупцу. Туристе је привукао витешки спектакл битка нација - светско првенство у средњовековним борбама у Смедереву, али и девет фантастично реконструисаних кула Голубачке тврђаве.

- Од 30. марта до 5. маја Голубац је посетило више од 15.000 људи - каже Искра Максимовић, директор ЈП "Тврђава Голубачки град". - Највећи број, скоро 70 одсто, били су домаћи посетиоци и највише је било школараца, групних посета, али и породица које је привукао витешки дан. Од странаца, најбројнији су били Румуни. Такође, пристало је и 14 крузера.

И у Смедереву задовољно трљају руке, јер је 20.000 посетилаца прошетало Ђурђевом тврђавом! Овом броју треба додати и 1.600 учесника, као и 2.500 возача, техничара, волонтера, уметника и трговаца који су стигли са конвојем витезова.

Прочитајте још - Голубац отвара ковчег са благом

- Добили смо похвалу да ни Барселона, а ни Праг нису боље организовали сличну манифестацију. Мораћемо да поновимо кроз балканско или средњоевропско такмичење, јер су сви у граду имали зараду од овог догађаја. Није било слободног кревета, места у кафани и радње су биле пуне - каже Горан Јовшић, директор ЈП "Смедеревска тврђава".


Велики број посетилаца на витешким играма у Смедереву Фото Н. Живановић

Дакле, источно Подунавље од Смедерева, па до Кладова, све је било пуно туриста, а поред две чувене тврђаве гости су ишли да виде и остале атракције.

- Од посета Голубачкој тврђави имали су корист сви у околини, јер ми привлачимо туристе и нудимо фантастичан доживљај, а економска корист се прелива од Доњег Милановца до Кладова - истиче Искра Максимовић. - У самом Голупцу није било слободног лежаја, па се потражња проширила на околна места. Читав крај има заједничку туристичку понуду и веома је важно да се локалне заједнице укључе и покушају нешто да зараде.

Прочитајте још - Витештво прштало на Смедеревској тврђави

Око 10. јуна ће бити завршена и реконструкција тврђаве Рам, па ће на малом простору, крај највеће европске реке, моћи да се види сијасет занимљивих атракција - четири тврђаве (Смедерево, Голубац, Рам и Фетислам), археолошки локалитет Лепенски вир и римски Виминацијум, Ђердапска клисура, Рајкова пећина, Национални парк са видиковцима, бројни ресторани и пимнице.

СВИ БИ ДА КРСТАРЕ

КРСТАРЕЊЕ Дунавом је постало прави хит, јер сада сви желе да виде како изгледају тврђаве са воде. Потражња за крстарењима је велика, али Дунавом саобраћа тек неколико бродова.