Време је за излете по Србији

А.М.

среда, 16. 05. 2018. у 23:46

Време је за излете по Србији
Гастрономске приредбе, културна дешавања и музичке вечери су одлична прилика за дружење. Сваког викенда се организују манифестације са веселом атмосфером

БАЛКАНСКО такмичење у припремању јела под сачем, избор најукуснијег куглофа, најсочнија гибаница и најбољи кулен, само су неке од манифестација које чекају посетиоце да крену на излет.

Пролеће је право време за путовање по Србији, јер је дан дуг, а температуре пријатне. Многе традиционалне манифестације одржавају се управо крајем маја, а једна од њих је Ликовна колонија у Купинову. Ово је прилика да се до 19. маја посети ово, 40 километара од Београда удаљено село, проба домаћа храна и ужива у занимљивом вечерњем програму.

У другој половини маја нижу се, једна за другом, гастрономске манифестације, почевши од Фестивала кулена у Бачком Петровцу, а завршавају "Гибаницијадом" у Пећинцима. Фестивал кулена се одржава од 25. до 27. маја у склопу прославе "Дана Петровца" и том приликом може да се проба или купи овај деликатес, али и да се посматра такмичење у прављењу најукусније свеже кобасице.

Истог викенда љубитељи куглофа треба да се упуте у Сремске Карловце, где се одржава фестивал у част овог пречанског колача. Програм манифестације предвиђа и продајну изложбу у склопу старих заната и домаће радиности, ручног рада, антиквитета и раритета, вина, меда, куглофа, зачинског биља и цвећа. Истог дана када заврши Фестивал куглофа у Сремским Карловцима почиње "Сачијада". Реч је о балканском такмичењу у припреми јела испод сача, а у гастрономској борби учествују екипе из Бугарске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије. "Сачијада" је обогаћена и раскошним звуцима тамбуре.

Наредног викенда, они који се затекну на Палићу уживаће у "Винским свечаностима" које се одржавају на Великој тераси, а посетиоци могу да дегустирају и купе вина са подручја суботичко-хоргошке пешчаре. Гастрономску серију завршава "Гибаницијада" која се у Ашањи код Пећинаца одржава првог викенда у јуну. Иако мала, ова манифестација одише оригиналношћу, јер сврха одржавања није зарада.

На обали сврљишког Тимока, у алеји липа, на новом платоу Дома културе у Књажевцу, већ у петак се одржава манифестације "Звуци трубе са Тимока". Истог дана у Ивањици почиње изузетно занимљива манифестација "Звуци Голије, Јавора и Мучња". Следеће суботе, 26. маја, у Тутину се одржава "Рафтинг ибарске салаџије", чиме почиње сезона регата које ће се од јуна одржавати готово сваког викенда на другом месту.

Наредне недеље је у банатском селу Сефкерин код Опова заказана "Сеоска олимпијада", у Инђији етно-фестивал, а у Бачком Петровцу смотра "Танцуј, танцуј". Љубитељи џеза ће у Ваљеву читаве наредне недеље уживати у овој музици, а док ће се прави спектакл влашког плеса, музике, гастрономских специјалитета, испирања злата, плетења и везења, одржати у Кучеву од 28. маја до 2. јуна. Крајем маја се традиционално одржавају "Хомољски мотиви" који су права ризница за љубитеље традиције, народних рукотворина и традиционалног звука овог дела Србије.


СИНЂЕЛИЋ И КАРАЏИЋ

ТРИ манифестације које славе српску историју одржавају се у Тршићу, Свилајнцу и Рашкој. Вуков сабор је заказан 21, док 28. маја почињу "Синђелићеви дани". "Дани краљице Јелене" негују сећање на владарку и светитељку, али ова манифестација траје три дана и тада се на оригиналан начин представља традиција и култура рашког краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

mmm

16.05.2018. 23:53

mnogo vam je dobra ova rubrika turizam, imate bolje članke nego neki sajtovi koji se isključivo time bave. zanimljive teme, korisne informacije, baš mi se dopada

Dragan

17.05.2018. 04:59

Moze li neko da objedini sve ove manifestacije na nekom "pismenom" sajtu na dobrobit i organizatora i posetilaca. Dzaba je sve ako narod nezna to.

ej ima nas

17.05.2018. 22:28

penzionerka sa Savskog venca, izleta preko cele godine, sve posecujemo u Srbiji, skoro da nema sta nismo, a onda ponovimo....