Какви су конобари у Србији
19. 04. 2017. у 22:41
Одлив туристичких радника у иностранство може се решити само новом обуком. Већина примедаба се односи на недостатак осмеха, чистоћу косе, знање језика...
Thinkstock
ОСМЕХ, чиста коса, исечени нокти, покривена тетоважа, благ наклон, поглед право у очи, знање језика и још много неопходних особина које се у туризму подразумевају - немају конобари у нашој земљи.
Чињеница је да је Србију последњих година напустило око 20.000 кувара и конобара, што је доказ да смо део глобалног света где добри радници лако налазе други посао. Једини начин да се задржи квалитетна услуга у нашој земљи је непрестана едукација нових кадрова.
- У редовним контактима са хотелијерима уочено је да постоје одређене неусклађености на тржишту које ограничавају раст, а кључни проблем је радна снага - каже Георги Генов, директор Удружења хотелијера и ресторатера ХОРЕС. - Већина примедаба се односи на низак ниво знања и вештину кадрова који су управо завршили туристичке школе. Док се директори жале да не могу да нађу одговарајуће раднике, у исто време, од незапослених сам сазнао да су на разговорима за посао одбијани јер нису имали довољно вештина и искуства.
Наиме, ХОРЕС-ово истраживање је показало да незапослени немају особине ни вештине које су послодавцима потребне. Ово је посебно изражено у занимањима: кувар, конобар, бармен, собарица, рецепционер, пекар и посластичар. Сви послодавци су нагласили да је осам личних особина (од којих су најважније мотивисаност, комуникативност, лична хигијена) пресудно када бирају радника, као и вештине.
- Академија ХОРЕС је препознала потребе послодавца и у Златиборском, Рашком, Колубарском и Моравичком округу су већ организоване обуке - каже Дарко Ђуровић, директор Регионалне развојне агенције. - Прво се прави селекција радника да ли имају одговарајуће особине, а затим се унапређују њихове пословне вештине према потребама послодаваца. - Обука се ради по окрузима и поред теорије и праксе, имају и практичан део у ресторану или у неком од 125 хотела широм Србије где их послодавци посматрају и бирају. Испит траје осам часова. Од 500 обучених, запослило се 425 радника.
Од прошле године су собарице и рецепционери први пут добили стандарде Министарства просвете и сада коначно постоје као занимање у Националној служби за запошљавање.
ТРАЖЕНЕ ОСОБИНЕ
* рецепционер: брз, да изучава потребе гостију по земљи њиховог порекла
* кувар: креативан, иновативан собарица: да уочава навике гостију
* бармен: уредан, чист, педантан
* конобар: предусретљив, да успоставља контакт очима, насмејан
* багажиста: насмејан, непосредан

МАЛО КУВАРА
ОД 3.800 младих који заврше туристичке школе, њих 2.000 су туристички техничари, а само 1.800 кувари и конобари. Овај несразмер је невероватан, јер у Србији постоји 750.000 кафанских столица (без башта) које неко мора да услужи. У исто време кувари лако проналазе посао у иностранству. Због тога ХОРЕС ради на обуци за најтраженија занимања.
Cica
19.04.2017. 23:22
Ako uzmemo u obzir kako su placeni i koliko rade nasi konobari su odlicni,zlatni.
Stalno se spominje da dobrivradnici lako nadju novi posao a to mi jako smeta. Tesko ce se naci los radnik vec slabo placen radnik. Nasi radnici koje ovi nasi nazovi biznismeni nazivaju neradnicima, kada odu u inostranstvo odjednom postanu super radnici zato sto su napokon placeni adekvatno.
@Nebojsa007 - Manje filozofije vec put pod noge i na brod ili u inostranstvo i imaces posao i dobru platu.Ako ostanes ostaces u filozofiji i stalno ce nesto da ti smeta.Tvoja odluka
I po mogućnosti da rade za minimalac, ili još bolje bez plate...Naši radnici su najbolji u svetu, a ovde kad ne primaju normalnu platu mogu samo da plaču a ne da budu nasmejani...
Nije problem u radnicima nego u poslodavcima, zakonu o radu, inspekciji rada, drzavnim ustanovama koje su povezane direktno i indirektno sa radom tih ljudi, odnosno nas
Коментари (8)