ПОЖАРЕВАЦ – И поред строгих мера забране Владе Републике Србије, у Саборној цркви у Пожаревцу у четвртак ујутру одржана је литургија са преко 70 верника, уз њихово причешћивање. Међу бројним верницима у самој цркви, било је и старијих од 65 година и гастарбајтера. Верника је било и испред цркве, њих десетак, неки и са децом, који су, држећи прописано одстојање, чекали да почне причешћивање, па да уђу унутра.


Причест је обављена из једне чаше и једне кашичице, након чега су свим верницима истим убрусом обрисана уста. Окупљање верника у Саборној цркви на Велики четвртак, један грађанин пријавио је полицији око 8.45, након чега је у цркву упућена патрола. У Полицијској управи Пожаревац рекли су нам да је полиција, у цивилу, отишла на лице места и у цркви затекла петнаестак верника, који су, како кажу, држали прописано одстојање. Пошто је забрањено служење литургије у присуству верника, речено нам је да ће полиција у наредном периоду предузети законске мере. За коментар овог случаја замолили смо Дејана Ивковића, секретара епископа браничевског Игњатија, чији се епископски двор налази у близини Саборне цркве. Он нам је рекао да не зна шта се дешавало, јер има слободан дан, али да ће одговорити на наш упит путем мејла. Међутим, до слања овог текста, одговор на наш мејл није стигао.


НАЛОГ СВЕШТЕНИЦИМА ЗА БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЦРКВИ

Обавештавамо вас да смо свештеницима дали налог да се богослужење врши у цркви  иза затворених врата, уз саслуживање појца и црквењака. Верницима смо, такође, то саопштили и упутили их да после службе могу долазити у цркву уз придржавање свих прописаних заштитних мера. Напомињемо да се Епархија браничевска, од почетка проглашења ванредног стања, придржавала свих прописаних мера Владе Републике Србије - наводи се у саопштењу Епархије браничевске.