Први случај короне у Врању: Због оболелог судије, катанац на суд

Е. В. Н.

20. 03. 2020. у 06:45

Потврђен први случај инфекције вирусом ковид-19 у Врању, у Ужицу двоје оболелих, а у Чачку три особе чекају резултате из "Торлака"

Први случај короне у Врању: Због оболелог судије, катанац на суд

Фото П. Милошевић

СУДИЈА Основног суда из Врања прва је особа заражена вирусом корона у Пчињском округу - потврђено је у четвртак из Кризног штаба овог града. Судија је донео вирус из Чешке, где је боравио од 5. до 11. марта. Тренутно је хоспитализован на Инфективној клиници у Нишу и стање му је засада стабилно. Због могућности ширења заразе затворен је цео Основни суд, а судије и особље послати су у кућну изолацију.


На хитној седници врањског Кризног штаба, градоначелник Слободан Миленковић казао је да се потврдом једног случаја заразе ситуација у граду битно променила. Донета је одлука да се повећа број лекара који ће дежурати у врањском кол-центру, јер се повећао и број позива грађана.


Стање је мобилно и у Чачку, где у Општој болници лежи троје пацијената, двоје из овог града и један са територије Горњег Милановца, за које се основано сумња да имају упалу плућа изазвану вирусом корона. Вирусолошка идентификација је у току и са пацијентима се поступа у складу са препорукама. Стање болесника засада није критично.Чачански Радни тим за праћење ширења вируса саопштио је и да су у болници обезбеђени капацитети за функционисање у ванредном стању и збрињавање теже оболелих. Лекова и другог материјала неопходних за збрињавање болесника има довољно. Током дана биће спроведена дезинфекција свих површина здравствених установа у сарадњи са Заводом за јавно здравље.


Биланс оболевања у Чачку и Горњем Милановцу је непромењен - вирус има пет особа.


У целом Златиборском округу, уочи врхунца епидемије, који се тек очекује, до сада су регистрована и потврђена два случаја оболелих од вируса корона. Ови пацијенти, а реч је о мушкарцима, са благим симптомима болести, пребачени су у Клинику за инфективне болести у Београду на даље лечење, а утврђено је да су недавно боравили у иностранству.


- Једна особа има пребивалиште у Ужицу, а друга у Чајетини. Недавно су путовали у БиХ, односно у Чешку. Код њих је клиничка слика блага, реч је о повишеној температури и кашљу - речено је "Новостима" у ужичком Заводу за јавно здравље.


300 ОСОБА ПОД НАДЗОРОМ У ПОЖАРЕВЦУ


НА територији Пожаревца тренутно је 300 особа која се налазе под надзором по основу решења санитарне инспекције. Реч је о људима који су дошли из иностранства са подручја која су захваћена вирусом корона, али засада нема особа за које је потврђено да су заражене вирусом. Пожаревац је организовао 120 волонтера који по захтевима старијих грађана допремају храну и лекове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације