ФОРВЕРК У ЧАЧКУ: Ауто-делови за цео свет

В. ИЛИЋ

26. 09. 2019. у 12:28

ФОРВЕРК У ЧАЧКУ: Ауто-делови за цео свет

ИЗГРАДЊА Место где се завршава фабрика у Чачкуж

У Чачку се ускоро очекује отварање погона немачке компаније "Форверк". У почетку ће бити запослено 300, а касније око 1.000 Чачана у овој фирми

НЕМАЧКА компанија "Форверк" и званично ће почети серијску производњу ауто-делова у наредних месец дана, у свом новоизграђеном погону у Прељини, код Чачка. Како је раније најављивано, ова фирма запослиће у наредном периоду око 1.000 људи, док ће, за почетак, места за производним линијама у "Форверку" бити за око 300 Чачана.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић казао нам је да су реална очекивања да ће у наредних тридесетак дана почети производња и извоз ауто-делова за "фолксваген", "ауди", БМВ, "порше", "бентли", "волво"... Он, међутим, додаје да шансу коју Чачак има након отварања ауто-пута "Милош Велики", тек треба да искористи. Осим привлачења страних инвестиција, и домаћи привредници ће од ове инвестиције имати берићет.

Постојећа индустријска зона у Коњевићима за домаће предузетнике која се простире на 111 хектара већ је у завршној фази. Тамо се стационирало доста фирми у којима има око 2.200 запослених. На том простору већ раде велики извозници и произвођачи, међу којима су и наше домаће фирме. Подстицај, али и инфаструктура олични су у гасификацији, електрификацији, снадбевању оптиком и свим оним што је неопходно да би се овакве домаће и стране фабрике развијале, да би могли да прате све трендове и технолошки развој - рекао је први човек Чачка. - Тренутно на територији града имамо више од 600 градилишта, надам се да ће се они који су отишли Ибарском магистралом вратити ауто-путем, а они који су остали овде да ће наћи своју шансу у домаћим компанијама, али и у немачком "Форверку".


ПРОЧИТАЈТЕ И: Излети за добре ђакеГрадоначелник је нагласио да је у свему овоме од великог значаја подршка Владе РС и председника Александра Вучића, без чије помоћи, тврди градоначелник, не би успели да одраде тако велики посао.

Милун Тодоровић

- Само електрификација коштала је нешто више од милион и по евра, гасификација око 800.000 евра... Без подршке Владе РС не би било овога, али и ми смо одрадили велики посао планским актима и срествима које је град определио, за канализацију, кишну канализацију, водоводно снадбевање и све оно што је потребно да се сви развијају - казао је градоначелник.

Тодоровић истиче да Чачак има велики потенцијал што се тиче образовања и обучене радне снаге, јер у граду постоји велики број средњих школа и факултета који задовољавају потребе компанија.


НА РАСКРШЋУ

ОТВАРАЊЕМ ауто-пута до Београда, али и наставком градње даље ка Пожези, као и градња Моравског коридора и отварање аеродрома "Морава" Чачак ће, нагласио је Тодоровић, добити завидно место у држави и наћи ће се на раскршћу великих коридора, што ће у наредном периоду бити од виталног значаја за даљи привредни развој града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације