Нови Сад: Фестивал уличних свирача од 29. до 31. августа

С.БАЈИЋ

15. 08. 2019. у 19:42

Нови Сад: Фестивал уличних свирача од 29. до 31. августа

Владимир Рацковић, Милош Вучевић, Натали Бељански Поповић и Леа Котлица у разговору са новинарима Фото: С.Бајић

Очекује се учешће више од 100 извођача из земље и иностранства, који ће да се окупе у “Подграђу” Петроварадинске тврђаве
ОВОГОДИШЊИ, 19. по реду “Градић фест”, фестивал уличних свирача, који ће уз учешће више од 100 извођача из земље и иностранства бити одржан од 29. до 31. августа у “Подграђу” Петроварадинске тврђаве, потврда је да Нови Сад има капацитете да угости најбоље уметнике из региона. То је у разговору са новинарима потврдио Милош Вучевић, новосадски градоначелник, који је такође нагласио да смотра уличних свирача догодине обележава две деценије постојања, што је сјајна, велика увертира за 2021. годину у којој “српска атина” носи епитет Европске престонице културе.

Све то је, заправо концепт и уско повезано са ревитализацијом “подграђа”- каже Вучевић.- Организатори фестивала дају топлоту а наш град фасадама и калдрмама враћа стари шмек све у заједничком циљу да се удахне нови живот “подграђу”. Оно ће бити затворено за саобраћај од 29. до 31. августа а истраживања и анкете су показале да већина суграђана подржава идеју да се оно претвори у пешачку зону. То ћемо, свакако, лагано радити а зна се да је потребно још више улагања за лепше фасаде и улице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српска Атина град фестивала

Градоначелник Вучевић је такође нагласио да се полицентричност културних дешавања у Новом Саду огледа у активностима и садржајима “културних станица” на Подбари, Новом насељу, Сланој бари, Петроварадину... и да све то не мора да буде под организацијом града, већ културних посленика који се баве том тематиком.

- Новосађани воле клтурна дешавања у граду и траже их још више. Овде је реч о бесплатним садржајима, без комерцијалне наплате да јавност може да ужива у култури. Такође, “подграђе” ће три фестивалска дана бити пешачка зона, лагано да се људи привикавају- потврдио је градоначелник Вучевић.

Фетивал уличних свирача отвориће Београдски диксиленд оркестар, што је потврдио Владимир Рацковић, менаџер тог џез састава. Организатори, Натали Бељански- Поповић и Леа Котлица су нагласиле да ће у 50 програма, међу уметницима на две бине, додатна два пункта и неколико делова на улицама у “подграђу” наступити и Тинто Брас бенд из Италије, Адем Бен Езра из Израела и Бруител из Белгије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације