Лозница: Место културе и духовности

14. 08. 2019. у 17:00

Лозница: Место културе и духовности

Фестивал "Лилало"

Велики број културних и туристичких манифестација у граду које окупљају много младих волонтера

Лозница има веома богат културни и друштвени живот. Значајну улогу имају Туристичка организација града Лознице, Центар за културу "Вук Караџић" и Културно-уметничко друштво "Караџић", који организују велики број културних манифестација и окупљају много младих волонтера.

- Надалеко су чувени "Вуков сабор" и "Ђачки Вуков сабор", али ту су и различите позоришне, музичке и музичко-сценске манифестације и фестивали - кажу у локалној управи.

Један од таквих је и Фестивал "Лилало", изузетно богат садржајима, у трајању од пет дана. Овакав фестивал постоји само у Лозница, а посвећен је њеном величанству лили и управо младој публици, па су осим музичко-сценских садржаја ове године лозничку публику забавили и Сара Јо и Бајага и "Инструктори". Ту је, затим, позоришни фестивал у трајању од седам дана, као и манифестација "Свет жена".

- И ово сведочи да Лозница јесте град наде за младе, јер им пружа помоћ и подршку у свим сегментима живота, а они ће то знати да врате свом граду - каже протојереј ставрофор Милан Алексић, старешина нових цркава у граду, истичући сјајну сарадњу са градом у области духовности. - Није ни чудо што су наши храмови пуни младих и што је веронаука, по броју ученика у средњим и основним школама, у врху, у овом крају, не само у Епархији шабачкој, већ и СПЦ.

Сјајну сарадњу града и цркве, недавно је похвалио и поглавар СПЦ, патријарх српски Иринеј, који је био гост манастира Троноше, али и градоначелника Лознице, његових сарадника, Лозничана, Јадрана, међу којима је било највише младих.


ЛЕПА ВАРОШ, ДОБАР ПРОВОД

ЛОЗНИЦА је дестинација за интересантан викенд. У овом граду се одржава један од најлепших фестивала "Лилало", када се пале бакље уочи Петровдана. Током летњих месеци варош је лепо уређена, а велики градски парк и пешачка Улица Јована Цвијића су права места за предах и шетњу.

Тршић је од Лознице удаљен само седам километара, а централна прослава "Вуковог сабора" одржава се у септембру, у недељу уочи Мале Госпојине. Овај комплекс (улазница је 150 динара) може да се посети током целе године и виде црква брвнара, вајати, калиграфска радионица, Музеј језика и писма...

Вук Караџић се школовао у манастиру Троноша (улазница у музеј 100 динара), који је краљ Драгутин основао 1317. године. Испод манастира се налази Капела Светог Пантелејмона са чесмом Девет Југовића.

У центру Лознице се могу видети споменици Вуку Караџићу, Јовану Цвијићу, Филипу Вишњићу и Степу Степановићу. Цене у кафићима и ресторанима пешачке зоне су приступачне, па две особе могу да ручају за 1.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Haka

14.08.2019. 17:45

ko bi rekao da dve osobe mogu da hasaju za soma dinara u mestu kulture i duhovnosti.