На линији борбе против фашизма

Б. Пузовић

26. 05. 2019. у 07:00

На линији борбе против фашизма

Уклањање графита са споменика - Фото Социјалистичка омладина

Уређен спомен-парк на брду Видрак изнад Ваљева, на ком је споменик хероју Стевану Филиповићу

СОЦИЈАЛИСТИЧКА омладина СПС-а, са Удружењем акцијаша и волонтера, уредила је спомен-парк на брду Видрак, на ком се налази грандиозни споменик народном хероју, партизану Стевану Филиповићу, кога су пре 77 година нацисти обесили у центру Ваљева. У том тренутку, пркосећи окупатору, Стеван Филиповић подигао је руке стиснувши песнице, а тај његов гест постао је симбол отпора на светском нивоу.

Стјепан-Стеван Филиповић, рођен у Опузену, био је командант Тамнавско-колубарског партизанског батаљона. Заробљен је 24. децембра 1941. у селу Трбосиље код Лознице. Четници Косте Пећанца предали су га жандармима, а они изручили Немцима, који су га зверски мучили, како би издао партизане и њихове сараднике. Пошто ништа није признао, премештен је у Ваљево, где је јавно обешен 22. маја 1942.

Прочитајте још: За спомен-парк Шумарице шест милиона

На вешалима, са високо уздигнутим рукама, узвикивао је антифашистичке пароле, а тада је настала фотографија по којој је у свету постао симбол пркоса и отпора фашизму.

- Немојте да покажете да наша смрт значи њихову победу, биле су речи које је Стеван Филиповић упутио својим друговима, саборцима, када је одвођен у самицу, непосредно пре извршења смртне казне - истичу чланови Социјалистичке омладине Ваљева. - Најдоследније чувамо традицију антифашистичке борбе, показаћемо да уједињени стојимо на линији одбране против ретроградних фашистичких идеја.

Споменик Стевану Филиповићу - Фото Б. Пузовић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)