Нови Пазар: Опстали захваљујући - квалитету

М. НИЋИФОРОВИЋ

17. 12. 2018. у 07:35

Нови Пазар: Опстали захваљујући - квалитету

Роба из "долине џинса" извози се у читав свет - Фото М. Нићифоровић

Текстилци и обућари из Новог Пазара најуспешније од свих преживели транзицију

ОД некадашњих хиљаду текстилних предузећа и радњи који су запошљавали више од 10.000 радника, у "долини џинса" - како многи зову Нови Пазар и околину - опстало их је још око 300 који радно ангажују хиљаду и по људи, па годишње произведу око 10 милиона одевних предмета и више од 70 одсто робе извозе на подручје бивше Југославије, Русије и у земље Европске уније.

Ако је судити по најновијем документу названом "Профил заједнице", иза којег стоји локална самоуправа, у Новом Пазару ради и око 50 обућарских погона са готово 3.000 радника који годишње, добрим делом и за извоз, произведу 120.000 пари. Врло равијена је и индустрија намештаја...

Прочитајте још: Долини џинса фали хиљаду шнајдера

У поменутом документу се наводи и то да, по квалитету и ценама, овдашњи текстилци и обућари успешно парирају Грцима, Турцима, Италијанима, Французима, Кинезима и другим реномираним произвођачима.

- Опстали су само најјачи, они који су издржли све кризе и потресе на домаћем и европском тришту, али су многи и пропали. Велики плус су нам вишедеценијско искуство, стално усавршавање и праћење светских трендова, а посебно квалитет и поштовање рокова. Од великог значаја је било и оснивање наше текстилне асоцијације АСТЕКС, па више од стотину произвођача заједнички наступа на сајмовима у земљи и свету - наглашава власник и директор конфекције "Стиг" Тигрин Качар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације