ИЗЛЕЧЕЊЕ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА: Третман муља зеолитом?

Зоран РАЈИЋ

07. 11. 2018. у 16:28

ИЗЛЕЧЕЊЕ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА: Третман муља зеолитом?

ОТРОВИ Токсични седимент у Великом бачком каналуФото З. Р.

Изградњом пречистача у Врбасу стварају се опције за чишћење загађеног ВБК. По уклањању тешких метала, из талога би се добијало биолошко ђубриво

СКОРИ завршетак изградње Централног постројења за прераду отпадних вода (ЦППОВ) у Врбасу подстакао је активности за "излечење" Великог бачког канала, једне од три (уз Панчево и Бор) црне еколошке тачке у Србији. Пошто ће индустријске и комуналне воде, које су досад загађивале ВБК, одлазити на пречистач, створени су услови да се канал коначно ревитализује извлачењем око 400.000 кубних метара токсичног муља на деоници дугој шест километара кроз Врбас, од тзв. Тријангла до преводнице. Количину отрова у каналу измерио је Норвешки институт за истраживање вода (НИВА), а загађење је испитивала ДЕКОНТА - Развојна помоћ Чешке.

- Последња испитивања су обављена пре више од једне деценије, па ће седимент у каналу бити поново анализиран и третиран у складу с новим технологијама. Носилац истраживања биће делегација ЕУ у Србији, која је и финансијер ЦППОВ, а у пројекат су укључена министарства за европске интеграције и заштиту животне средине, надлежни покрајински секретаријати, ЈВП "Воде Војводине" и локална самоуправа - предочио је председник општине Врбас Милан Глушац.

Према пројекту који делегација ЕУ спроводи у сарадњи са Европским инвестиционим фондом и Европском банком за обнову и развој, ремедијација ВБК обухвата уклањање каналског седимента, његово привремено размештање на три локације, третман депонованог талога и, коначно, одлагање прерађеног муља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бачки канал заштићен!


Један од модела безбедног чишћења ВБК понудили су др Мато Зубац, члан Српске академије иновационих наука, и новосадски архитекта Мирослав Крстоношић. Њиховом технологијом би се из каналског муља издвајали тешки метали, а остатак би служио за производњу биолошког ђубрива. Професор Зубац је објаснио да би се при чишћењу канала муљ третирао зеолитима, чија су изузетна својства апсорпције тешких метала и радионуклеида искоришћена при затварању нуклеарне електране у Чернобиљу.

- Разматрају се најразличитије опције вађења и одлагања каналског талога, уз вођење рачуна о заштити околине. При томе су сви учесници у пројекту сагласни да не треба бирати најјефтинију, него најбезбеднију варијанту, јер је здравље најскупље - истакао је Глушац, процењујући да би санација ВБК могла да почне за две године.

ПРЕДЛОЗИ Милан Глушац

ЗАГАЂЕНА ВОДА И КАРЦИНОМИ

ДОСАДАШЊИМ анализама утврђено је да је ВБК контаминиран тешким металима, угљоводоницима, бактеријама и вирусима. Специјалисти Опште болнице у Врбасу су дугогодишњим праћењем установили да се највећи број карцинома појављује код становника који живе на 50 метара од канала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

dragan

07.11.2018. 17:46

Nikako mulj koristiti kao djubrivo ,zagadice te celu Srbiju.Sumnjam u tu tehnologiju, postoji veliki razlika izmedju teorije i prakse.

Генерал Суворов

07.11.2018. 19:37

Drzava treba da uvede red i povrati vodoprivredu,reke,kanale,to je za dobrobit svih nas i majke prirode...