НЕКА ЗНАЈУ ЂАЦИ ГДЕ СУ ГИНУЛИ ЈУНАЦИ: Мурал у част четворице српских хероја са Кошара

Д. АЛИХОЏИЋ

13. 08. 2018. у 10:30

На зиду надомак стадиона и хале Чаир у Нишу тројица младића осликали мурал у част четворице српских хероја са Кошара. Желе да се запамти да су се они, тамо борили за Србију

НЕКА ЗНАЈУ ЂАЦИ ГДЕ СУ ГИНУЛИ ЈУНАЦИ:  Мурал у част четворице српских хероја са Кошара

Младен Станковић и Сава Мишић

На једном од зидова ограде у близини стадиона и хале "Чаир" у Нишу освануо је мурал са ликовима четворице страдалих бораца са Кошара - Драгана Грубића (26), Дејана Митића (23), Ивана Васојевића (24) и Предрага Леовца (24). Мурал је осликао академски сликар из Ниша Сава Мишић, на предлог двојице пријатеља, такође Нишлија, Младена Станковића и Милоша Рашуоа. У време битке за Кошаре, на Проклетијама 1999. године, Сава, Младен и Милош били су деца, а сада као младићи показују зрелост на којој би требало да им позавиде и много старији, они који су посредно или непосредно били актери дешавања на Косову и Метохији пре скоро две деценије. Програмер, историчар и академски сликар удруженим снагама су одали су почаст четворици хероја са Кошара.

Само један од осликаних војника, водник 125. моторизоване бригаде Дејан Митић је Нишлија, а остала тројица су из Сјенице, Пљеваља и Врбаса, али су, кажу наши саговорници, својим херојским делима заслужили да буду пример младим нараштајима.

"Убаците у букваре љуту битку за Кошаре, нека знају српски ђаци где су гинули јунаци" - написано је на зиду поред потрета четворице војника.

- Желимо да се запамти да су се они, заједно са својим саборцима, тамо борили за Србију. Тамо се одигравала једна од најкрвавијих битака у новијој историји и сматрам да се тај догађај мора до краја расветлити и да ветеранима и погинулим припадне места у друштву и историји каква заслужују - каже мастер историје Младен Станковић (28), који је заједно са другом, програмером Милошем Рашуом још пре две године дошао на идеју да осликају један зид у Нишу у част ових хероја.

Било им је тешко да нађу адекватан зид, али када су добили сагласност ЕПС, јер је ово део њихове зграде, кренули су да обезбеђују дозволе Градске општине Медијана, али и породице војника чији су портрети на зиду, јер ниједан од њих четворице није случајно изабран.

- Били су професионалци, али и добри људи, који су по сваку цену хтели да сачувају своје војнике и увек су били у првим редовима. Само један од њих, Драган Грубић, није погинуо на Кошарама, док су водник Иван Васојевић, потпоручник Предраг Леовац и водник Дејан Митић настрадали 1999. - каже Младен.

Мурал код стадиона Чаир

Академски сликар Саша Мишић (26) радо је прихватио позив да ослика мурал.

- Нишлијама се веома допао овај мурал и њихове реакције су још док сам радио на њему биле више него позитивне - прича Мишић. - Хвалили су нас што поштујемо војничку традицију и што уместо надлежних одајемо почаст херојима. Доносили су нам и освежење и правили нам друштво док смо радили. Посебно ме је дирнула реакција породица ових војника који су, не само дали сагласност да њихове ликове користимо, већ су се потрудили да нам их што верније опишу.


СТАРИЈИ БРАТ

МЛАДЕНОВ старији брат Милан боравио је у касарни у Ђаковици од септембра 1998. до јуна 1999. године, па је он одрастао слушајући приче о одбрани Кошара.

- Тешко је препричати шта је наша војска доживела на Проклетијама. Остале су му урезане речи једног војника: "Пошаљите ме у рај, ја сам пакао већ прошао" и зато сам се посветио, са људске и научен стране расветљавању тих догађаја - вели Младен.

Према званичним подацима, на Кошарама је погинуло 108 војника.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Marko

13.08.2018. 11:13

Neka im je večna slava i hvala.Rame uz rame sa herojima iz cerske bitke i sa Kajmakčalana.

КОСМЕТ

13.08.2018. 12:50

Слава им! Србине, брате, никад не заборави!!!

Анти Антифа

13.08.2018. 13:23

Хвала и Слава! Данас Срби немају оваквих јунака.