Палићко језеро још пуно хемије

Ј. ЛЕМАЈИЋ

02. 08. 2018. у 11:20

Палићко језеро још пуно хемије

Палићко језеро још без купача - Фото Ј. Л.

Потребно неколико година по завршетку пројекта да се вода прочисти

КУПАЊЕ у Палићком језеру и овога лета за Суботичане и њихове госте остаће само пуста жеља. Најновији резултати испитивања показују да вода Палићког језера није погодна за купање, а ако све буде ишло по плану, чувена плажа могла би да заживи за најраније пет година.

- Имамо велике количине минералних органских материја које оптерећују језеро, високе концентрације нутријената, пре свега азота и фосфора. Изузетно неповољан режим кисеоника угрожава живи свет у води - упозоравају биолози Завода за јавно здравље у Суботици.

Прочитајте још: Палићко језеро: Више новца од туризма

Спасавање језерске воде је већ почело и то захваљујући пројекту који са 6,5 милиона евра финансира немачка развојна КФВ банка.

- Пошто је језеро окружено њивама, сада је у плану да изградимо зелене заштитне појасеве између пољопривредног земљишта и воде, како се штетне материје не би разливале - објашњава хидролог Мишел Роман, саветник за санацију језера Палић. - Такође, трудимо се да повећамо ефикасност рада пречистача и да смањимо инвазивну популацију бабушке. То је комплексан посао и резултати не могу да се виде преко ноћи.

Предуслов да се добије новац немачких донатора био је да житељи Палића уместо септичких јама добију канализацију, што је прихватило око 700 домаћинстава. Тако су се стекли услови да се на јесен распише међународни тендер за изградњу канализационе мреже, чиме би се смањило директно загађивање језера.

Спасавање језерске воде финансира немачка КФВ банка

Еколози пак сматрају да ће бити потребно неколико година од завршетка пројекта да би се вода прочистила.

- Треба језеро да одради природни процес и купаћемо се, према проценама стручњака, за око пет година - оцењује Сњежана Митровић из регионалног "Архус центра" у Суботици.

Прочитајте још: На језеру Палић комплекс базена

Дотад грађанима остаје да се надају да ће ускоро добити модеран велнес и спа центар, који гради град Суботица, у сарадњи са Републиком и Покрајином. Ако, како је планирано, комплекс базена буде завршен за две године, гости Палића ће се пре безбедно купати у њима, него у чистом језеру.


ВЕЛНЕС ЦЕНТАР И АКВА-ПАРК

ЈАВНА набавка за прву фазу изградње велнес центра на Палићу ускоро ће бити покренута. За коначан завршетак изградње купалишта потребно је још око 600 милиона динара. На простору Мушког штранда градиће се отворени и затворени базени, базени са термалном водом, мали аква-парк, велнес центар са саунама и турским купатилима...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације