У НАСТАВКУ редовне подршке традиционалним црквама и верским заједницама на подручју Новог Сада, ове године ће из градског буџета бити издвојено 21,8 милиона динара ради суфинансирања радова на неколико верских објеката у граду и приградским насељима.

Прочитајте још: Освештана нова црква у Петроварадину

После недавно спроведеног јавног конкурса за избор пројеката чија ће изградња, одржавање или обнова добити подршку из градске касе, Градско веће је одлучило да Српској православној црквеној општини новосадској припадне укупно 4,1 милион динара.

- Новчани износ од 930.000 динара намењен је за обнову ограде око порте Храма успења Пресвете Богородице. У оквиру тог пројекта биће урађена санација и рестаурација оригиналних делова, односно ковање сегмената ограде на традиционалан начин - прецизирано је у закључку Градског већа.

Храмовна порта Успенске цркве у центру града неограђена је од краја седамдесетих година прошлог века, када је рушен део старог градског језгра ради изградње зграде Српског народног позоришта.

За грађевинске, занатске и инсталатерске радове у унутрашњости Храма Светог Јована на Детелинари издвојено је 1,7 милиона динара, а скоро 1,5 милиона за фасадерске и лимарске радове на парохијском дому цркве на Телепу.

Генерална обнова Храма Светог Луке у Бегечу биће подржана са 14,4 милиона динара, што је и највећи део укупног износа са тог конкурса.


ЖУПА ФУТОГ

РИМОКАТОЛИЧКОЈ жупи Пресвето срце Исусово у Футогу пристиже помоћ града од 727.000 динара за санацију зидова и сводова јужне бочне апсиде цркве.