Органска производња на брду изнад Јовца
06. 11. 2017. у 08:05
Небојша Лазић из Јагодине, који је производио поврће, цвеће, па чак и на нашим просторима мало познату бамију, постао је управник имања Горана Томића из Јовца
ДОМАЋИНСТВО Сима Јовановић и Горан Томић
ЋУПРИЈА - Небојша Лазић из Јагодине, који је производио поврће, цвеће, па чак и на нашим просторима мало познату бамију, постао је управник имања Горана Томића из Јовца.
Лазић је, наиме, прихватио Томићеву понуду јер је на свом имању, каже, радио много за мале паре, а Томићу је свака помоћ добродошла јер се налази на привременом раду у Француској...
- У "Вечерњим новостима" сам прочитао текст о Лазићу и лако смо се договорили о почетку сарадње - каже Горан Томић који је, после 33 године рада у Француској, одлучио да у завичају узгаја здраво воће, па је купио 26 хектара и увезао сву потребну механизацију.
Пре две године је у Јовцу купио и кућу са помоћним објектима, те засадио крушке сорте виљамовка, сантамарија и кармен. С обзиром на то да око њих, ипак, нема посла током читаве године, на 12 хектара узгаја луцерку, те производи органски бели кукуруз за проју.
- Десетак хектара земље у брду смо преуредили за воћњак, па ћемо и тамо засадити крушке, те се потпуно посветити производњи воћа - каже Томићев кум Сима Јовановић, агроном који је пре неколико година напустио Београд да би Горану водио финансије и књиговодство.
На Томићевом газдинству раде и пољопривредни техничар Милош Миладиновић, и конобар Стефан Милетић из Јовца.
- Започећемо озбиљну производњу и већ смо у процесу добијања сертификата француског "Екоцера", чији су представници већ обишли моје газдинство. Органске крушке ћемо испрва извозити, а волео бих да за десетак година воће почнем да прерађујем у кашице, сокове и компоте. То је озбиљна инвестиција и не желим да срљам, а да би било исплативо, воће би требало да узгајам на најмање 30 хектара, те обезбедим заштиту, саградим хладњачу, створим бренд - закључује Горан Томић, који се спрема да гаји још дулек, тикву и лековито биље.
Небојша Лазић
.jpg)
БРОЈНИ ПРОБЛЕМИ
ДА би запатио органску производњу, Томић је користио органско ђубриво, а за прскање коприву. Али, остали пољопривредници користе хемијска средства, од чије употребе није могао да их одговори, па је зато он купио њиве на брду. И ту је, међутим, било бирократских проблема, па је много новца дао нотарима и на име пореза. На пример, њива од пет ари не кошта ни стотину, али су трошкови - не рачунајући порез на пренос - 140 евра!