Мед са укусом благодети
24. 09. 2017. у 09:15
Брачни пар Зоран и Горица Иванов из Параћина најпознатији су прерађивачи пчелињих и шумских плодова
Горица са својим производима / Фото З. Рашић
КАД су пре неколико година почели са ширењем пчелињака и производњом меда и медних препарата за своју душу, Зоран и Горица Иванов нису ни слутили колико ће њихови производи одушевити суграђане који брину о својем здрављу.
Иванови данас имају регистровано пољопривредно газдинство и пчелињак и потпуно су се предали овом послу. Захваљујући њему, објашњава за "Новости" Горица, школују студента економије, млађу ћерку. И старија, вели са осмехом, исто се школовала, а од ње већ имају унуче. Сад обе помажу и укључене су у "бизнис".
- Имамо педесетак кошница на Честобродици и повремено их селимо на Ртањ, а део у Поточац код Јухора, у зависности од услова. Супруг је главни за одржавање пчелињака, док сам ја више за прављење медних производа и препарата. Ова година је била нешто слабија па смо ухватили мало багремовог и ливадског меда, док црног шумског имамо од прошле године - прича Горица, објашњавајући да мед за имунитет садржи прополис, док у мед за бронхитис додаје фино уситњене лековите траве, а за укус природну нану и коморач. Семе коприве у меду је за крвну слику и јачање организма, додаје му се чоколада и деца га због тога радо користе. Изузетно је користан и црни шумски мед са боровим иглицама.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Brendiranje meda za veći izvoz
Фитотерапија је, иначе, Горицу привлачила одмалена. Куповала је књиге о лековитом биљу, а пре неколико година она и супруг упознали су травара с којим су ишли у брање биља. Лековито биље сакупљају у нетакнутој природи Честобродице и Ртња, а производе праве по традиционалним рецептурама.
- Поред свима знаног ртањског чаја, беремо рани лист за крварење у плућима, жалфију за дезинфекцију, природну нану, правимо разне мешавине за бронхитис... Мајчина душица је пуно тражена, али је сада мало има. Ту су још хајдучка и вранилова трава, кантарион, боквица, матичњак, рузмарин, бројсов чај, дивља јабука. Беремо и зачинско биље - босиљак, рузмарин, мирођију, оригано, правимо зачинска уља.
.jpg)
А кад су већ у шуми, Иванови нису одолели ни печуркама, шипку, рибизли... Купци се просто отимају за маринирану лисичарку и вргање. На њиховој тезги на параћинској зеленој пијаци запазили смо још купиново и вино од шипка, те од црних рибизли. Неизбежни су још ораховача и медовача, домаћи сирупи од шумског воћа и од лековитог биља, џем од шипка, ароније и од црних рибизли.
Zorana%20Rasic.jpg)
Према Горичиним речима, за њу је ово и задовољство и посао истовремено. А прича се, неизбежно, враћа на - мед. Каже да је због слабе године поскупео, тегла је 900 и 1.000 динара, у зависности од врсте. Без обзира на цену, свако ко полаже на сопствено здравље често обилази Иванове, било на тезги на пијаци, било код куће.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Med ''ukrštaju'' i sa koprivom
МЕДЕНИ МИКС
ОГРОМНО задовољство за непце и здравље је медени микс - суво и коштуњаво воће у меду. Препуно ораха, сусама, лешника, смокава... Купују мушкарци, али и жене, за себе и за своје мушкарце. Чокомед је црна чоколада у меду. Изузетно су корисни још ђумбир и аронија у меду, а праве и комбинације за холестерол и остеопорозу.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Med je univerzalni lek
РАИКИ ПЕЧУРКА 1.500 ДИНАРА
ОД бројних врсти печурака које уберу, свакако је најређа раики. Зоран и Горица их пронађу свега неколико у неколико година и поред изузетно високе цене - килограм печурки 1.500 динара - брзо се продају. Није ни чудо, јер се та печурка узима као додатна терапија за малигне болести, посебно након операције канцера.