Пирот: Фестивал сира и качкаваља(ФОТО)

Витомир Ћирић

10. 09. 2017. у 12:13

У Пироту одржан други по реду фестивал сира и качкаваља, који је окупио двадесет млекара из Србије

Пирот: Фестивал сира и качкаваља(ФОТО)

Фото В. Ћирић

ГРАДСКА власт у Пироту, Туристичка организација и Млекарска школа са домом ученика “Др Обрен Пејић”, у којој стасавају врхунски мајстори за прераду млека, приредили су други по реду Фестивал сира и качкаваља. Своје мајсторије изложило је двадесетак млекара из Пиротског округа, Сјенице, Рашке, Крагујевца, Сврљига, Кукујеваца, Шапца, Димитровграда и других градова Србије познатих по млекарству.

Светковина млекарства је одржана у етно-амбијенту Нишавске долине, крај некадашњих магацина, казамата и барутана које је, крајем 19. века, подигао још Милан Обреновић. Овај комплекс сада је добио потпуно нови изглед и као створен је за манифестације и народне светковине. То је потврдио и фестивал, који је посетио велики број Бугара из Софије и околине, који су уласком у ЕУ готово заборавили шта је природна храна.

- Одрасла сам у сељачкој породици и памтим стадо свога деде крај Монтане, с друге стране Старе планине. Сећам се и како је производио сир, кисело и цеђено млеко и друге специјалитете. Потпуно исте мирисе осећам сада и овде после готово шест деценија, што значи да су пред нама природни производи од овчијег, крављег или козјег млека. Код нас је изгледа више млеко од соје, палме и хемикалија и сиреви више немају прави укус - рекла је Светлана Казанџијева, жена у седамдесетим, из софијског кварта Љуљин.

Да је све природно потврђује и Милан Ћук, власник фарме из Банатског Карађорђева. Он има сто коза на мужи, недељно производи око сто килограма сира и ради га у разним варијантама, али без икаквих додатака. Козји сир дими на хладном буковом диму и то му је специјалитет који му многи траже. У Пирот је дошао да види престоницу српске производње сира и качкаваља.

Горан Бера је са фарме “Козари” у Кукујевцима из равног Срема, где има око 600 коза, прави сир у маслиновом уљу са многобројним додацима и зачинима. У његовој млекари се производи и слатка козја сурутка која благотоворно делује на кардиоваскуларне болести, на срце, јетру...

Многобројни посетиоци су могли да пробају и сјенички сир, затим сиреве из околине Шапца, сврљшки сир и белмуж, али и да на лицу места виде израду пиротског качкаваља остваре нове контакте и познанства, да размене искуства. Пиротски градоначалник Владан Васић и директор ТО Братислав Златков кажу да им је намера да за трећи фестивал сира и качкаваља доведу мајсторе млекарства из Француске, Швајцарске и Италије, који су познати по свом умећу у светским оквирима.



ТАЈНА

ПОЈЕДИНИ мајстори у справљању пиротског качкаваља кажу да је тајна његовог препознатљивог мириса и укуса у томе што се млеко не кува, не вади се кајмак из њега већ се сири на млакој температури. За килограм качкаваља потребно је бар десетак литара млека.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације