Људе нема ко да лечи, а лекари раде као пекари!

Д. Миљковић

15. 06. 2015. у 17:30

На евиденцији нишког НСЗ Налазе се 373 здравствена радника са факултетском дипломом. Непотизам кроји политику запошљавања па неки на запослење чекају 20 година

Људе нема ко да лечи, а лекари раде као пекари!

Клинички центар тражи 132 специјалиста

НЕПОТИЗАМ, хиперпродукција и негативна селекција кадрова, главни су узроци због којих добри студенти медицине деценијама после дипломирања не могу да нађу посао. Иако су завршили тежак и одговоран факултет принуђени су да прихвате послове са средњом школом, на киосцима, у пекари или да купе карту у једном смеру ка некој од земаља Европске уније.

На још увек актуелном конкурсу за пријем осам лекара специјалиста јавило се њих 132 што је мањи одзив од очекиваног. Један од разлога је што су се тражили специјалисти, звања до којег се тешко долази јер је потребно радно искуство и године учења и полагања испита. Други би, према речима наших саговорника, могао бити то да су конкурси изгубили смисао, односно, нико више у њих не верује.

Наташа Минчић (47) студије је завршила у року са просеком 8,8 и једна је од 373 са евиденције. Нажалост, стални посао у струци није могла да добије пуних двадесет година иако је то покушавала.

- Уместо да будемо понос државе ми лекари без посла смо губитак за државу - каже Наташа која покушава на све могуће начине да се бави професијом коју воли. - Јављала сам се на све конкурсе, радила и као професор, у Медицини рада, волонтирала... А сви конкурси су се свели на везе по родбинским или политичким линијама.

Због непотизма огорчена је и Биљана Глигоров Стевановић (32), која ради као инкасант у "Паркинг сервису". Тај посао је добила јер су се сажалили на њену судбину, пошто је родила хендикепирану девојчицу. Тренутно је на породиљском и прима месечно 7.400 динара. Каже да неке њене колегинице продају лубенице на пијаци.

- Све се заврши у кругу професорске деце. Они не долазе на предавања и вежбе и тек их видимо у белом мантилу на некој клиници. Да ли случајно међу незапосленима нема ниједно дете професора Медицинског факултета? Као неко ко долази из Сурдулице, ја нисам имала шансе. Учила сам и била међу најбољима, а притом сам се патила по домовима и са бездушним газдарицама - каже Биљана.

Наташа Минчић и Јасмина Вуковљак

У сличној ситуацији су и лекари са искуством каква је Јасмина Вуковљак (59) која је после 28 година радног стажа остала без посла 2007. као технолошки вишак у Војној болници.

- Младима траже искуство, а нас са искуством гледају као отписане. Не осећам се тако, јер лекар можеш бити до краја живота. Не одустајем од тога да одем у пензију као лекар, а не као неко ко чека милостињу - каже ова лекарка опште праксе.

УЧЕ ЈЕЗИК ДА ОДУ ИЗ ЗЕМЉЕ

ЛЕКАР Бојана М. (34) уложила је већ хиљаду евра на учење немачког језика. Послодавци у Немачкој сада траже напредно, а не основно знање. - Толико је велика понуда да су пооштрили критеријуме. Одлазим за који месец и не бих одустала када би ми сутра овде понудили посао. Свега ми је доста. Толико сам била очајна да сам хтела да се преквалификујем у пекара, што је часно занимање, али где су мени отишле године школовања - каже Бојана.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Yututunska Tututa

15.06.2015. 18:23

Jel to novinar D.Miljkovic misli na faraonsku porodicu Visnjic? Radi sin, cerka, zet, snajka, najmanje 3 kuma, sestra i brat od strica, obe sestre od ujaka.... Nis zna to i NISTA! Stiti ih Zakon, mogu sve, a ono sto najvise boli je sto imaju svi po dve plate (i Klinika i fakultet). Kada bi se odrekli one druge plate bilo bi mesta za skoro 100 novih lekara.

Jovan

15.06.2015. 19:04

@Yututunska Tututa - Svaki komentar je suvisan.Jadna Srbija i mi sa njom. Deco, zavrsavajte studije i idite iz ovakve Srbije.Tamo u Norveskoj, Austriji, Nemackoj i diljem belog sveta sigurno ce Vam biti bolje nego da ste ostali u Srbiji. A ako je vama dobro i mi cemo biti srecniji.Ja sam se zaposlio pre 32 godine na osnovu konkursa preko Biroa.Niko me nije pitao da li sam clan SK, da li mi je otac clan SK-a nismo bili ni jedan ni drugi.A ni deda nije bio partizan.Toliko o proslim vremenima.Ne pocinje istorija 2000go

MM

15.06.2015. 19:42

@Yututunska Tututa - Na Višnjiće se ne odnosi ni 5 % ove priče, ali je na njih najlakše udariti, pošto odavno nisu na vlasti. Zna se ko drži vlast u Nišu već godinama. Ne možemo stalno samo optuživati prethodnike.

Zoran Ćetković

15.06.2015. 18:42

Na zalost, nije to slucaj samo sa lekarima. Koliko je samo inzenjera koji cekaju posao u struci. Na njihovim mestima su politicki kadrovi, od konobara, trgovaca mesovitom robom, do pekara. Sve sami strucnjaci. A ovi sa pravim diplomama molerisu, prodaju lubenice, voze kombije. E to su "obecanja" pred izbore. Nikad nije bilo toliko LAZNIH DIPLOMA nego sada.

Korupcija

15.06.2015. 19:28

E to je ona najveća nepravda koju Srbija treba da rešava ako misli da opstane. Ako ljudi imaju osećaj nepravde i odbačenosti, neće ni prstom mrdnuti za "svetu srpsku zemlju" itd. Kako god da bude neka bude, ali pravila da važe za sve. Samo takva zemlja i narod zaslužuju da opstanu...horde nek propadaju, nije šteta.

Pazi sad

15.06.2015. 19:29

U toku je komkurs na ortopediji "Banjica" .Za dva mesta klinickog lekara samo 6 kandidata.Nezaposleni nece da rade ili su cetvoro kandidata naivni ?Sta vi mislite?

lekar

16.06.2015. 05:53

@Pazi sad - Ne,nego znaju svi za koga se cuvaju ta dva mesta. I ja sam cuo ko su i sta su ti koji ce tu raditi.pozdrav

Zoran1

16.06.2015. 00:02

@sve je super - Prvo dodje haos. onda velika pogibija pa "goljotine" raznih varijanti pa onda zavedu red. Robovlasnici ponavlju taj skript vec milenijama a robovi jos nisu ukapirali. Dali komunizam, fasizam, globalizam ili bilo koji drugi izam to je samo novo ime za istu predstavu. Robovlasnici i dalje vuku konce i uzivaju a robovi ginu i zamisljau da zive u slobodi.

repus

15.06.2015. 21:17

е баш ми жао факултески образованих што неће да раде а посла има у србији у сваком селу колико хоћете села вапе за радном снагом али такве нераднике подржавају и родитељи који кажу наше дете завршило виисооокее чколе мора држава да му нађе посао да само седи и гледи неће он нама радити има да га издржавамо од наше пензијке где пише у закону ко заврши за доктора ижињера да то мора и да ради то је само себи доказао да је паметан да може да заврши школу и свака част али живот је друго

Smaranje

15.06.2015. 21:23

Hiperprodukcija kadrova nije u pitanju-nego manjak radnih mesta u odnosu na potrebe društva.

Kolar Aleksa

15.06.2015. 21:46

e sada neka lece nesposobna profesorska i udbaska deca koja nista ne zanju...samo setaju bele mantile.

G.T.

15.06.2015. 22:13

Kao prvo ovde bih zeleo samo da naglasim sledece. Onaj ko je bio dobar student ne znaci da ce biti dobar i u poslu jer jedno nema veze sa drugim. Da li cete biti dobri u struci to zavisi od toga da li struku uopste volite, da li je radite temljeno ili samo odradjujete stvari. Zanm mnogo onih koji studije zavrse na vreme i to cak i sa visokim prosekom, ali su dno dna kada je struka u pitanju, Pune su srpske bolnice lekara sa visokim prosecima koji su ustavri ubice u belim mantilima. Tek da se zna

Lekar

16.06.2015. 05:51

@G.T. - Ne, nego ce dobar biti lekar koji se nije ni jednom pojavio na predavanjima. Koji nije bio ni na vezbama i koji ne zna sta smo sve radili na vezbama. Priznajem da ima casnih ljudi, dece profesora koji hoce da budu lekari i koji su prolazili sve sto i ja ali se takvi mogu nabrojati na prste jedne ruke. sve ostalo mamini i tatini sinovi. Zapitajte se samo kome biste odveli dete na pregled?????

Marko

16.06.2015. 07:31

@G.T. - Pa da,bolji su ovi sto ih profesori upoznaju tek na dodeli diploma... Tek da znas...

Lj

15.06.2015. 22:26

Ovo je zemlja propasti, BEZITE IZ NJE ili se bavite politikom i budite politicar jer jedino je njima dobro.

Dr TEODORA

16.06.2015. 08:46

Šta više reći, pogledajte aktivnosti gradonačelnoka na klinici i u Nišu i sve će Vam biti jasno.

Izgubljen u vremenu

16.06.2015. 09:12

Vi sto pljujete po tudjim diplomama, pokusajte da procitate knjigu od 100 listova. Vreme ko neko provede dokazujuci svoje znanje i umece znalcima struke, sticuci diplomu u neprospavanim nocima, cesto gladan i zeljan sna. Vi provodite po raznim stranackim okupljanjima u kafani, sticu ci politicke veze, pa i bez ikakvog elementarnog obrazovanja dobijete dobro placena radna mesta i naravno da smo vam mi smesni. Mi ne trgujemo svojim NEZNANJEM mi prodajemo ZNANJE, to ovde nema svrhe, nazalos.