Ратарима плене земљу због пензије

Ј. Лемајић

26. 08. 2014. у 08:20

Пољопривредници са севера Бачке траже измене пореског закона. Захтев да се доприноси одређују према површини ораница

КАО да није довољно што је година за пољопривреду изузетно лоша, што ни време, ни цене ратарима не иду наруку, већ да мука буде већа бројним пољопривредницима на северу Бачке прети пленидба имовине због неплаћених доприноса за пензијско, здравствено и социјално осигурање.

Због дуговања за доприносе од неколико милиона динара, насталих протеклих година, Пореска управа у неким бачким општинама је већ почела са активирањем хипотека и продајом земље пољопривредника. Разлог за толика нагомилана дуговања је, по речима самих ратара, што годишње морају да плате око 100.000 динара за доприносе без обзира на то колику површину земље обрађују.

Ратари су покренули петицију да се Закон о пензијском, здравственом и социјалном осигурању стави ван снаге, да се отпишу потраживања државе, да се ратарима омогући да добровољно плаћају доприносе и да ову обавезу могу и да прекину да уплаћују. Захтевају усвајање новог закона по ком би се накнаде плаћале сразмерно величини газдинства.

Захтеве пољопривредника подржао је и Атила Јухас, државни секретар у Министарству пољопривреде, који је најавио формирање радне групе која би решила проблем дуговања пољопривредних произвођача.

- Кључне измене и допуне закона, које дефинишу доприносе пољопривредника, односе се на промене одредаба по којима би се основица за обавезно осигурање утврђивала према величини поседа, односно висине прихода пољопривредника, а не као до сада - објашњава Јухас. - Сада пољопривредници, који имају и пола хектара у свом власништву, колика је доња граница, имају годишње доприносе за ПИО и здравствено осигурање између 90.000 и 100.000 динара, што је више од бруто прихода од производње, која се може остварити на тој површини.


ПРЕТИ БАНКРОТ

- БИЛО да имају једно или сто јутара земље, ратари морају да плате око 100.000 динара, што је потпуно несразмерно заради малих произвођача, који су пред банкротом - објашњава пољопривредник Блашко Темуновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milan024

26.08.2014. 08:35

...i treba, sta su ONI, Svete krave? Hoće da se baskare u John Deerr,ko naj ima, i traktor ma sa klimom, a nece da plaćaju obaveze Sriji, MORE......!!!!

gradjanin

26.08.2014. 19:57

pa gospodo ratari vreme je da i vi nesto platite drzavi, nije uredu da vam je drzava dobra samo kada vam se isplacuju subvencije i kada vas oslobadjaju od poreza. Ja ne znam nijednog obicnog radnika da je oslobodjen placanja poreza i ostalih dadzbina jer je ostao bez posla, a vas su bogami oslobadjali po kojekakvim osnovama!