Косово Поље: Срушено још српских споменика

Д. ЗЕЧЕВИЋ

16. 01. 2013. у 20:15

У последње две недеље, на једном од два православна гробља у овом месту порушено је 58 надгробних споменика. Од 2004. уништено их 130

ПРАВОСЛАВНО гробље у Косову Пољу поново је било на мети вандала. У последње две недеље, на једном од два православна гробља у овом месту, порушено је 58 надгробних споменика. Уништено гробље мештани су затекли почетком недеље, а Стевица Лазић, председник српске општине Косово Поље, сматра да су за уништавање и скрнављење православних гробаља на Космету одговорне безбедносне структуре међународне заједнице.

- Нажалост, иако на гробљу постоје и муслимански споменици, вандали су рушили само православне, што значи да је скрнављење гробља било намерно - истиче Лазић, који сматра де је рушење споменика на српском гробљу веома лоша порука за Србе који живе у Косову Пољу. - Од 2004. године до данас на овом гробљу порушено је око 130 надгробних споменика, али претходни починиоци нису пронађени, због чега су се вандали поново осмелили на рушење.

И док мештани сматрају да је скрнављење православног гробља заправо "одговор" Албанаца на најаве српских власти о уклањању споменика у Прешеву, локални свештеник, јереј Никола Драгићевић опомиње да су на гробљу пронађени и остаци недоличних предмета.

ПРИТВОР ЗА АШКАЛИЈУ КОСОВСКА полиција ухапсила је М. Бузаку (48), осумњиченог да је учествовао у скрнављењу овог гробља. По полицијским наводима, ухапшени је Ашкалија по националности и налази се у притвору у Приштини. Досадашњи резултати истраге, наводи регионална полиција у Приштини, показују да Бузаку то није урадио због етничких или верских, "већ материјалних разлога".

- Најстрашније је што су на самим гробовима постављали кућице за псе, вероватно са циљем да омаловаже и понизе чак и мртве Србе - сматра јереј Драгићевић.

Он напомиње да су у вандализам, почињен на православном гробљу, могли да се увере и представници међународне заједнице који су, углавном осудили овај чин. Према Драгићевићевим речима, помоћ у обнови гробља понудио је и ОЕБС, али се очекује одговор родбине покојника.

Додатни проблем, према речима Драгићевића, јесте што су на многим споменицима уништена имена и што се не види коме припадају, тако да ће наредних дана остаци споменика морати да се врате на своја места како би, уколико родбина прихвати понуду ОЕБС, могли да буду и уређени.

ПРЕНОСЕ ПОСМРТНЕ ОСТАТКЕ

ЗБОГ скрвнављења споменика, мештани Косова Поља затражили су заштиту међународне заједнице, а председник Лазић напомиње да се због уништавања споменика, родбина све чешће одлучује да посмртне остатке својих рођака пребаци у централну Србију. Иначе, у самом Косову Пољу тренутно живи око 150 Срба док их је на подручју општине око три хиљаде.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dusan Petrovic

16.01.2013. 21:32

A onaj u Presevu,sto nije na Srpskom groblju.Stoji uspravno i pise krvavu Srpsku istoriju,bas kao i ovi poruseni.

Miro Markovic

17.01.2013. 00:05

Bas' lepo' od Siftara prema mrtvim Srbima. Umeju oni Srbima da cine zlo za dobro kada su im Srbi davali utociste na KiM dok su bezali iz Albanije od Envera Hodze. Nas narod kaze: " 'Rani psa da te bolje ujede"! Misle Siftari da ce da uniste tragove postojanja Srba na svojoj vecnoj i svetoj zemlji. Za to ce im biti potrebno ne samo Amerika u poledjini nego i jos mnogo sila. Americi je dosla 'ekonomska mecka pred vrata', samo to Siftari jos ne vide, pa se jos 'sile'. Necete moci dugo, Siftari!

vladimir

17.01.2013. 22:44

Jel to nešto novo?Sa ovakvom politikom koju vode političari...Ulizivajući se onima koi brane šiptare nema se šta drugo ni očekivati.Zemlju otimaju,evo i arapima sada iznajmljuju i šta očekujete.Srbi samo ponosni u pjesmi...