Небојша Ђуркин: Шарм Баната осваја Дубаи

Богољуб Грујић

06. 10. 2019. у 13:00

Небојша Ђуркин: Шарм Баната осваја Дубаи

Небојша Ђуркин, пливачки тренер у Дубаију са ученицима

Од 2015. године знање преноси младим пливачима у највећем граду Уједињених Арапских Емирата

НЕКАДАШЊИ пливач и велика нада Пролетера из Зрењанина, Небојша Ђуркин, иначе један од најбољих пријатеља аса Ивана Ленђера, на врхунцу каријере одлучио је да позицију у базену замени местом крај њега и преузме учитељску улогу младим надама које долазе.

- Почео сам да тренирам пливање у осмој години и када сам достигао национални ниво и осетио сласт победа на неколико мањих интернационалних турнира, нешто се у мени преломило и одлучио сам да започнем тренерску каријеру - каже Небојша Ђуркин, који је педагошки рад започео са сјајном генерацијом младих пливача коју је предводио актуелни репрезентативац Никола Аћин, сада на колеџу у Америци.

КАКО наглашава, 2015. година је преломна у његовој тренерској каријери, када је одлучио. Тада је донео одлуку да оде у Дубаи и стечено знање пренесе младим пливачима у великом британском клубу Хамилтон акватикс, у чијој школи пливања је око 5.000 малишана, иако је српским тренерима било готово немогуће да отворе врата овог спортског гиганта.

- Ситуацију су променили Велимир Стјепановић, европски шампион и репрезентативац Србије, затим Стефан Шорак из Кикинде и Лазар Златић из београдског Партизана, који су упоредо са својим пливачким тренерима радили и као учитељи и утрли пут српским стручњацима - прича Небојша, који је накратко боравио у родном граду, да прослави рођење ћерке Еме. Супруга Тамара је, такође, радила две године у Дубаију, као тренер у америчкој академији, а пошто јој је истекла радна виза вратила се у Зрењанин, да би недавно на свет донела прелепу девојчицу, а родитељи су и малог Стефана који има годину и четири месеца.

УПОРЕДО са усавршавањем тренерског позива у пливању, Небојша је са великим ентузијазмом и енергијом учествовао у изради специјалног фитнес кардио програма ЦАФ, а овом имену са олимпијским мотом кумовао је управо Иван Ленђер, који је свом пријатељу значајно помогао да као први и тада једини странац, добије тренерски ангажман у Хамилтон акватиксу.

- То је била мисија од 50 корака уназад, бар тако ми се тада чинило, јер сам у Пливачком савезу Србије радио и као кординатор кампова младих пливача, а онда сам у Хамилтон акватиксу почео из почетка, као учитељ малишана, пливача почетника - каже Небојша.

После четири године и стицања боље позиције у клубу, променио је средину и постао тренер у Академији Дубаи, док је његов пријатељ Иван Ленђер попунио слободно место у Хамилтон акватиксу и увећао колонију српских тренера у највећем граду Уједињених Арапских Емирата, у којој је још један Зрењанинац, Дејан Пејиновић.

ПЛАКАО ЗБОГ ЛЕНЂЕРА

- Када је 2006. године Иван Ленђер постао јуниорски првак света, стао сам испред билборда са његовим ликом и плакао као мало дете, наравно, од среће - вели Небојша Ђуркин, поносан на дугогодишње пријатељство са шампионом из града на Бегеју.


ТАНЗАНИЈА

Својевремено је Небојша Ђуркин, са колегиницом Кети, радио у афричкој земљи Танзанији, на едукацији тренера у пливачком клубу "Дар", школи пливања, и са младим танзанијским пливачима, са којима је остао у контакту и редовно размењује искуства из области унапређења пливачког спорта.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације