Семења: Могу да се такмичим у свакој дисциплини

Бета

среда, 12. 06. 2019. у 12:25

Семења: Могу да се такмичим у свакој дисциплини

Кастер Семења фото: ЕПА

Ја сам талентована спортисткиња, нисам забринута. Могу да учествујем на 100 метара, 200, у скоку у даљ, седмобоју, где желите - рекла је олимпијска шампионка на 800 метара
Олимпијска шампионка на 800 метара јужноафричка атлетичарка Кастер Семења рекла је да може да се такмичи у свакој дисциплини, пошто је победила у трци на 2.000 метара у Паризу.

Семења је победила резултатом пет минута, 38,19 секунди, испред етиопских такмичарки Хави Фејсе и Аданеш Анбесе.

То је прва трка откако се Семења жалила на правила Међународне атлетске федерације (ИААФ) којима се од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи да смање њихов ниво како би могле да се такмиче у дисциплинама од 400 метара до једне миље. У супротном, морале би да промене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

- Ја сам талентована спортисткиња, нисам забринута. Могу да се такмичим и да трчим у било којој дисциплини. Могу да учествујем на 100 метара, 200, у скоку у даљ, седмобоју, где желите - рекла је Семења за Би-Би-Си (ББЦ).

Њена жалба одбијена је пред Судом за спортску арбитражу, али се јужноафричка атлетичарка жалила Савезном врховном суду Швајцарске.

- Чак и ако будем морала да се повучем из трка на 800 метара, није важно. Мислим да сам освојила све што сам желела. Нисам идиот, зашто бих узимала лекове? Ја сам чиста спортисткиња, нисам варалица. Требало би да се концентришу на допинг, а не на нас - навела је двострука олимпијска шампионка и вишеструка светска шампионка на 800 метара.

Семења је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени. Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама.

Семења је позвана у репрезентацију Јужне Африке за Светско првенство у Дохи, у дисциплини 800 метара, али њено учешће на такмичењу зависиће од исхода жалбе.

Швајцарски суд је прошле недеље суспендовао правило ИААФ, па је Семења могла да се такмичи иако није узела лекове за смањивање нивоа тестостерона.

ИААФ је саопштила да ће тражити "брзу промену" одлуке тог суда.

Судски налог примењиваће се до 25. јуна, када ИААФ мора да одговори пред тим судом на случај Кастер Семење.

Светско првенство у Дохи одржаће се од 28. септембра до 6. октобра.

Семења ће се 30. јуна такмичити у трци на 3.000 метара на митингу у Јуџину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације